Sudska sapunica sa Arzijom u glavnoj ulozi i dalje traje

Radiosarajevo.ba
Sudska sapunica sa Arzijom u glavnoj ulozi i dalje traje
Foto: Radiosarajevo.ba

Arzija Mahmutović je neuništiva kao i daytonsko ustavno uređenje Bosne i Hercegovine. Uprkos odlukama Vlade, kontroverzna direktorica i dalje na čelu Javne ustanove „Djeca Sarajeva“.

Prvo je Općinski sud prihvatio žalbu Mahmutovićke na imenovanje Vasve Jajetović za direktoricu „Djece Sarajeva“, pa je Kantonalni sud poništio tu presudu i slučaj vratio ponovo Općinskom sudu.

No, sutkinja Ivana Krželj po drugi put odgađa ročište na Općinskom sudu. Ministar nauke i obrazovanja KS Kantona Sarajevo Safet Kešo kaže za „Oslobođenje“ kako „jedva čeka da ta priča što prije završi“. Premijer Kantona Besim Mehmedić kaže da su „Vladi svezane ruke“.

„Ne znam zašto bi sada skupštinski zastupnici trebali odlučivati o zastupniku Arzije Mahmutović na Sudu, kada je ta Skupština za to ovlastila Ministarstvo. Jedino što možemo uraditi kako JU Djeca Sarajeva ne bi bila bez direktora, jeste da pošaljemo dopis da Mahmutović ostane na tom mjestu dok se situacija ne riješi, a što će se, nadam se desiti veoma brzo“, kaže Kešo, prenosi Oslobođenje.

No, premijer Mehmedić ističe kako se nikad nije želio miješati u sudske odluke, ali se pita kako riješiti probem, kada vam je neko blokirao rad.

„Samo kod nas Ustav nije iznad zakona. Insistirao sam na potvrđivanju nove direktorice, ali čekanje je slika rada resornog ministarstva tokom posljednje 4 godine. Sudinica drži privremenu mjeru koju je davno trebala razriješiti i to pokazuje kako nam sudstvo radi. Ne možemo ništa uraditi dok nam Sud ne odveže ruke“, a ja ovu sapunicu nisam smislio, napominje Mehmedić, prenosi Oslobođenje.

Premijer dodaje da bi najveći nonsens bio da Mahmutović nastavi obnašati dužnost direktorice, pod sudskom zabranom i nakon isteka tehničkog mandata, te da joj on to rješenje neće potpisati.

Arzija Mahmutović još uvijek udobno čeka drugostepenu presudu
Arzija Mahmutović ostaje v. d. direktorica JU "Djeca Sarajeva"
Vasva Jajetović na čekanju, Sud poništio odluku Vlade

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije