Stuttgart: Sutra predstavljanje pravopisnog priručnika za bh. dijasporu

Radiosarajevo.ba
Stuttgart: Sutra predstavljanje pravopisnog priručnika za bh. dijasporu

U prostorijama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu sutra će biti predstavljen udžbenik Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike.

Udžbenik je namijenjen, prije svega, bh. dijaspori u svijetu, odnosno učenicima i nastavnicima koji uče maternji jezik u nekoj od zemalja gdje trenutno borave.

Promotori priručnika bit će književnik Hadžem Hajdarević, autor Pravopisnog priručnika, profesorica Aida Kršo, autorica Pravopisnog priručnika te koordinator projekta Muhidin Čolić.

Među uvodničarima na promociji u Stuttgartu bit će i ministar za obrazovanje i nauku FBiH Damir Mašić i savjetnica ministra za
predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Leila Hamzagić Kovačević.

Savez bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj pozvao je i sve nastavnike i koordinatore u bosanskim dopunskim školama da prisustvuju promociji Pravopisnog priručnika.

Ovo je prvi Pravopis bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika u novijoj historiji bh. državnosti koji je namijenjen bh. stanovništvu u dijaspori u cjelini i koji je institucionalno podržan od bh. državnih struktura -Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Također, iza projekta stoji Institut za jezik Sarajevo, kao nosilac izrade Pravopisnog priručnika i kao partner u njegovu izdavanju.

Realizacija projekta planirana je u jedanaest zemalja koje ujedno predstavljaju zemlje s najvećom koncentracijom stanovništva bh. porijekla - Turska, Norveška, Švedska, Danska, Njemačka, Holandija, Švicarska, Austrija, SAD, Kanada i Australija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije