Studenti traže istragu protiv Saltage

Radiosarajevo.ba
Studenti traže istragu protiv Saltage


Neformalna inicijativa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, poziva javnost na podršku pismu koje žele uputiti ministru Emiru Suljagiću, a u vezi sa potrebom nastavka istrage o optužbama upućenim prema profesoru Fuadu Saltagi u vezi sa knjigom naslova "Metodologija pravnih i društvenih nauka". Inicijativu su između ostalih podržale studentske organizacije na Pravnom fakultetu, ali i druga udruženja studenata te organizacija civilnog društva.

Odgovod Ministarstva obrazovanja na otvoreno pismo možete pročitati ovdje

Studenti upozoravaju da nije riječ o napadu na Pravni fakultet kao instituciju, već upravo o zaštiti njegovog imena, koje stoji na naslovnici Saltagine knjige. Pozivaju studente drugih fakulteta da i oni ustanu protiv onih koji nanose štetu ugledu Univerziteta, slijedeći tako primjer akademskog osoblja,  a sada i studenata Pravnog fakulteta, kao jedine skupine koja je hrabro stala u zaštitu najviših moralnih, etičkih i akademskih vrijednosti unutar vlastite ustanove.

Otvoreno pismo ministru i javnosti

Poštovani,
Prije svega želimo Vam čestitati na odlučnoj reakciji i konkretnim radnjama koje ste poduzeli u svrhu aktiviranja Etičkog komiteta Univerziteta u Sarajevu, a u vezi sa očitovanjem o statusu profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za koje je pravno utvrđena povezanost sa seksualnom aferom i slučajem navođenja na prostituciju.

Imajući u vidu nadležnost Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, te Vaše iskreno i ozbiljno zalaganje za obračun sa korupcijom i kriminalom, te izgradnjom zdrave akademske zajednice, smatramo da ste Vi prava adresa za obraćanje povodom drugog slučaja koji se također pojavio u bosanskohercegovačkim medijima, te koji je kao takav argumentirano obrazložen od strane novinara, ali i drugih neposredno uključenih strana.

Riječ je o direktnoj i posve utemeljenoj optužbi o plagijatu, knjizi profesora Fuada Saltage, naslova “Metodologija pravnih i društvenih nauka”, za čiji je sadržaj utvrđeno da je plagijat autorizirane skripte predavanja profesora Nikole Viskovića. Tome u prilog ide i činjenica da je ova informacija potvrđena od samog profesora Viskovića u intervjuu koji je dao prije godinu dana za sarajevsko Oslobođenje.

Uzimajući u obzir svjetsku praksu, te posebno činjenicu da pitanje plagijatorstva može biti utvrđeno unutar akademske zajednice, što Univerzitetu daje veći stepen odgovornost u ovom slučaju, smatramo da je Etički komitet dužan da reagira i očituje se prema ovom pitanju.

Smatramo ovo samo slučajem koji će otvoriti proces na koji su studenti i ostatak akademske zajednice dugo čekali. To je proces obračunavanja sa onim dijelom akademske zajednice čije je djelovanje bilo protivno načelima nastavne etike, akademskog i istraživačkog rada, te u konačnici poštovanja prema samoj ustanovi Univerziteta.

U skladu sa time, pozivamo Vas da i po ovom pitanju tražite adekvatan odgovor Etičkog komiteta Univerziteta u Sarajevu, te na taj način nastavite aktivnosti koje su i ovim posljednjim sankcijama vratile nadu da će visoko obrazovanje u Sarajevu, ali i na prostoru čitave Bosne i Hercegovine nakon obračuna sa aferama i slučajevima koji su mu narušili integritet i kredibilitet, ponovno biti jezgro koje će obrazovati građane najviših moralnih, etičkih i intelektualnih vrijednosti.

S poštovanjem,

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

PISMO PODRŽALI:

Udruženje studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
Evropsko udruženje studenata prava Sarajevo (ELSA Sarajevo)
Helsinški komitet za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Udruženje građana "Zašto ne"
Pravni institut u Bosni i Hercegovini
Udruženje za međunarodno pravo
Sarajevski otvoreni centar
Savez studenata Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu
Hrvatski studentski politološki forum
OKC Abrašević Mostar
Omladinska organizacija DVOC Donji Vakuf


Sve nevladine organizacije i udruženja građana ili studenata koji hoće potpisati ovo otvoreno pismo i podržati inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: pravo.inicijativa@gmail.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije