Studenti pravnih fakulteta iz regije na Konferenciji u Sarajevu

N. K.
Studenti pravnih fakulteta iz regije na Konferenciji u Sarajevu
Potpisivanje Memoranduma o saradnji između Evropskog udruženja studenata prava (ELSA) Sarajevo i Pravnog fakulteta u Sarajevu ozvaničio je početak projekta VIII ELSA Ex-Yu konferencije čija je tema "Pravni izazovi borbe protiv terorizma".

Ova konferencija predstavlja najveću regionalnu konferenciju koja okuplja učesnike iz 6 zemalja regiona (Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije).

Ideja EX-YU konferencije rodila se prije sedam godina, 2009. godine u Novom Sadu, gdje je prva po redu konferencija i organizovana i realizovana pod nazivom – “Ljudska prava lica lišenih slobode“. Zatim su uslijedile EX-YU konferencije u Ljubljani – “Ekonomska i socijalna prava”, Sarajevu – “Položaj i primjena Konvecije o pravima djeteta u BiH i regionu”, Budvi – “Građanska neposlušnost kao jedno od osnovnih ljudskih prava”, Skoplju – “Trgovina ljudima”, Rijeci – “Zaštita žrtava porodičnog nasilja” i posljednja u nizu je prošlogodišnja u Beogradu.“ rekla nam je Ajdina Batalović direktorica za marketing i odnose s javnošću Evropskog udruženja studenata prava (ELSA) Sarajevo.

Osma konferencija će biti u Sarajevu u organizaciji Evropskog udruženja studenata prava (ELSA) Sarajevo, od 3. do 7. 11. 2016. godine, a tema Konferencije je: "Pravni izazovi borbe protiv terorizma".

Kako nam je rekla Ajdina Batalović, program Konferencije će se fokusirati na tri oblasti i to: borba protiv terorizma i zaštita ljudskih prava, regionalno zakonodavstvo i praksa u borbi protiv terorizma i međunarodna krivična djela povezana sa terorizmom.

Konferencija će okupiti preko 100 studenata pravnih fakulteta i diplomiranih pravnika sa prostora bivše  Jugoslavije. Konferencija, pored platforme koju pruža za razmjenu mišljenja i iskustava u pravnim izazovima u borbi protiv terorizma, istovremeno je događaj koji pruža priliku za jačanje saradnje među pravnim fakultetima u regionu.

Konferencija kao takva ima ustaljenu tradiciju i značaj kako među studentima regiona tako i šire zajednice a upravo zbog gorućih tema o kojima raspravlja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije