Strategije informatizacije u školama

Radiosarajevo.ba
Strategije informatizacije u školama

U Sarajevu se danas održava radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Na dnevnom redu su  prijedlozi izmjena odluka o osnivanju kantonalnih javnih ustanova, izvještaji o radu kantonalnih institucija, ali i nacrt o strategijama informatizacije u školama pod imenom "Strategije informatizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo". 

Cilj nacrta je da se osigura strateški okvir kojim bi se rješila ključna pitanja informatizacije sektora osnovnog i srednjeg obrazovanja, stvaranje zajedničkog reformskog okvira za škole koji sadrži usaglašene prioritete za budući razvoj informatizacije obrazovanja i smjernice za realistične reformske aktivnosti koje će se precizirati izradom akcionog plana. 

Provođenje tog procesa bi trebala pomoći u izgradnji savremenog obrazovnog sistema u kojem će svi učenici steći dovoljnu informatičku pismenost da mogu biti konkurentni u modernom informatičkom društvu. Informatizacija, osim kompjuterizacije, predviđa i organizaciju i edukaciju za upravljanje informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, navodi se u dokumentu. 

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Fahrudin Oručević naglasio je u današnjem obraćanju zastupnicima da Kanton Sarajevo ima oko 60.000 učenika i 6.000 nastavnika u osnovnim i srednjim školama, zbog čega je važno imati uvezani sistem. Dodao je da će informatizaciju provoditi Vijeće za informatizaciju, Informacijsko- komunikacijska komisija te koordinatori u školama koji će uspostavljati saradnju sa svim akterima uključenim u informatizaciju. 

Vezano: Uskoro Wi - Fi na fakultetima Univerziteta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije