Strajo Krsmanović: Dobre vijesti iz Umjetničke galerije

Radiosarajevo.ba
Strajo Krsmanović: Dobre vijesti iz Umjetničke galerije
/ Strajo Krsmanović sa suradnicama; Foto: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba

Ovo je bila godina ponovnog vraćanja u život Umjetničke galerije BiH, jedne od sedam institucija kulture od državnog značaja, koje su zbog državne nebrige i pravnog vakuma bile suočene sa prestankom rada (uz Zemaljski muzej, Historijski muzej, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Kinoteku BiH, Narodnu univerzitetsku biblioteku i Muzej književnosti BiH). 

Umjetnička galerija BiH bila je prva od njih koja je, još u avgustu 2011 proglasila svoje zatvaranje za javnost. Uposlenici su, međutim svo vrijeme nastavili sa svojom primarnom aktivnošću, a to je obaveza da evidentiraju, čuvaju, restauriraju i po potrebi stavljaju na raspolaganje fundus od preko 6000 umjetničkih djela koja predstavljaju bosanskohercegovačku kulturnu baštinu.

Strajo Krsmanović, 'privremeni direktor' kojeg je imenovala Vlada Federacije BiH, u svom poslovnom planu nastoji da malim pomacima Umjetničku galeriju  vrati u stanje normalnog djelovanja.

Iako su uposlenici i dalje suočeni sa velikim zakašnjenjima u isplatama plaća, pa je zadnja koju su primili ona za februar 2012, ipak je ove godine u galeriji  otvoreno nekoliko izložbi i realizirani različiti projekti.

Treba izdvojiti izložbu fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, retrospektivu Borisa Hodaka, samostalne izložbe Azre Štilić i dizajnera Slavimira Stojanovića,tradicionalnu izložbu World Press Photo i mnoge druge.  

Stalna postavka kreće na turneju

"Ponosan sam na uposlenike ove kuće. Imamo velike ambicije za narednu godinu, od kojih je najvažnija naš izlazak u druge gradove. Radi se o projektu 'Stalna postavka u pokretu' koji realiziramo u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova. Na taj način će gledatelji iz cijele zemlje moći da se upoznaju sa najznačajnijim djelima naše umjetničke baštine. Obići ćemo petnaest gradova u  BiH, našoj zemlji, a već imamo dogovore sa Banja Lukom, Tuzlom, Bugojnom, Goraždem, Širokim Brijegom...", rekao je Krsmanović za Radiosarajevo.ba

Osim recentnih izložbi, u galeriji je ponovno za javnost otvoren dio stalne postavke na drugom spratu, uz nastojanje da se što prije za publiku otvori i treći sprat.

Atraktivni suveniri

Novost u galeriji je i suvenirnica u kojoj se mogu nabaviti atraktivni predmeti sa motivima umjetnina koje se nalaze u galeriji, Tako možete kupiti npr. ceker sa reprodukcijom autoportreta Danijela Ozme, ili plakate sa motivima Gabrijela Jurkića. Na prodaju su i šoljice, vrečice, te razglednice.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao direktnor Krsmanović, u 2013 godini se predviđa i vanjska iluminacija zgrade:   

"Ovo je lijepa zgrada u centru grada koja je na neki čudan način zatvorena. ulaz je zakrčen parkiranom automobilima, a mi ćemo je pokušati osvijetliti tako da sama sebi bude pozivnica, što ona jeste i mora biti. Znamo da je Sarajevo primamljiva destinacija za turiste, svako ko dođe želi vidjeti i kulturnu baštinu. Zato ćemo nastojati da se povežemo sa turističkim savezom i dinamiziramo  pristup turistima", naglasio je Krsmanović. 

Pitali smo novog direktora kako komentira polemiku o mogućnošću privremenog izmiještanja Sarajevske Hagade u njujprški Metropolitan muzej: 

"Bojim se da u po tom pitanju ima dosta krivih interpretacija. To sa Hagadom je OK, i to se rješava kako se rješava u civilizovanom svijetu. U takvim situacijama, ako interes postoji, prije svega vlada države treba dati saglasnost i onda se objekat izvozi po pravilima, uz odgovarajuće mjere osiguranja. Ali kada je Muzej u pitanju ne radi se o Hagadi. Radi se o tome da ljudi 15 mjeseci nisu dobili plate i da nemaju čime ugrijati četiri zgrade i sačuvati vrijednu imovinu. Ponavljam da je sada najvažnije da nam se riješi status. Razgovori sa političarima su u toku, a po mojim saznanjima do proljeća bi se trebali riješiti neki zajednički problemi ovih sedam institucija", rekao je za Radiosarajevo.ba Strajo Krsmanović.  

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije