Štrajk uposlenika Univerziteta 'Džemal Bijedić' 5. novembra

Radiosarajevo.ba
Štrajk uposlenika Univerziteta 'Džemal Bijedić' 5. novembra

Profesori, asistenti, te ostali uposlenici Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, 5. novembra u osam sati stupit će u štrajk koji će, kako su kazali iz Sindikalne organizacije ovog Univerziteta, trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su uputili Vladi HNK te menadžmentima fakulteta i Univerziteta.

"Razlozi za štrajk su potreba rješavanja trenutnog finansijskog stanja na Univerzitetu, neizmirenje zaostalih plaća i doprinosa te nezavršavanje procesa integracije", navode iz Sindikata.

Od Vlade HNK traže hitnu isplatu zaostalih tranši od juna ove godine, zadržavanje visine granta na nivou od tri miliona KM, te pozicioniranje Univerziteta u red budžetskih korisnika u sljedećoj godine.

S druge strane od menadžmenta fakulteta i Univerziteta Sindikat traži isplatu zaostalih plaća, uključujući i varijabilne dodatke, te uplatu doprinosa. Također njihov zahtjev je i završetak procesa integracije kroz usvajanje akata neophodnih za to, te izrada prijedloga modela finansiranja Univerziteta prema Zakonu o visokom obrazovanju HNK, piše Avaz.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije