Štrajk prosvjetnih radnika u FBiH: Lični sukob ili zaštita zaposlenika?

Radiosarajevo.ba
Štrajk prosvjetnih radnika u FBiH: Lični sukob ili zaštita zaposlenika?

Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika organizovan je danas u svim osnovnim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine, pod motom ''Vratite dostojanstvo radnicima Osnovne muzičke škole na Ilidži''. Sve je održano povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, potvrdio je za Radio Sarajevo predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

On je prošle sedmice na akademiji povodom Svjetskog dana nastavnika kazao da je ovaj potez pokrenut iz razloga što, kako tvrdi, „zaposlenici u Osnovnoj muzičkoj školu na Ilidži trpe neviđenu torturu od organa rukovođenja te škole“.

Najavio je da će 17.000 prosvjetnih radnika u osnovnim školama Federacije BiH polusatnim štrajkom izraziti solidarnost i podršku kolegama koji se u muzičkoj školi na Ilidži bore za dostojanstven rad.

Šatorović tvrdi da direktor muzičke škole Mehmed Bajraktarević vrši konstantnu torturu nad radnicima na način da onemogućava održavanje sjednica organa škole, te dodaje da pedagog škole nema pristupa svom radnom mjestu, da su diplome koje su djeca dobila na takmičenjima zaključane i ne mogu biti uručene.

Ono što je Sindikat nagnalo na ovakav potez jeste i nedavno uručenje predotkaza za 15 zaposlenika ove škole.

Poslušajte kompletnu Šatorovićevu izjavu:

Na pitanje jesu li svi uposlenici Osnovne muzičke škole na Ilidži jednoglasni u ovakvom stavu, Šatorović odgovara da „postoje hrabri koji dižu glas protiv određenih osoba, postoje poltroni te oni koji se iz straha ne smiju suočiti sa problemom“.

Kontaktirali smo i Bajramovića koji tvrdi da su sva dešavanja oko muzičke škole politički motivirana i da su djelo dvojice rukovodilaca Sindikata na kantonalnom i federalnom nivou,Saudina Sivre i Selvedina Šatorovića.

Uputio je teške riječi na račun spomenutog dvojca, a ustvrdio je i kako je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja pod rukovodstvom Sivre zapravo nelegalna institucija.

Poslušajte njegovu izjavu:

O aktuelnim dešavanjima oglasio se i predsjednik SSOOiO KS Ibrahim Dedić, a stav ove sindikalne organizacije jeste da ne žele podržati, kako ističu, lični sukob Sivre i Bajraktarevića. Pročitajte njihovo pismo:


Klik na sliku za veću rezoluciju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije