Sto godina od otvaranja sarajevske Glavne pošte

Radiosarajevo.ba
Sto godina od otvaranja sarajevske Glavne pošte


Izložba fotografija, poštanskih maraka i dopisa iz perioda turske i austrougarske vladavine, te modernog doba povodom 100 godina od otvaranja Glavne pošte Sarajevo, otvorena je 21. maja 2013. godine.

Zgrada Glavne pošte je preživjela I i II svjetski rat uz neznatna oštećenja, ali u posljednjem ratu 1992-1995. godine nije odoljela napadima neprijatelja, te je u potpunosti izgorjela. Ponovo je renovirana i otvorena 2001. godine i danas predstavlja velelepni istorijski i kulturni spomenik nezaobilazan za turiste.

Tada najsavremenija pošta – današnja Glavna pošta Sarajevo izgrađena je nakon dvije godine projektovanja, zaslugom uglednog austrougarskog arhitekte Josipa Vancaša, 1913. godine.

Izložbena postavka fotografija svojevrsni je vremeplov grada Sarajeva i zgrade njegove Glavne pošte. Izloženi su kolaži Tradicionalna filatelija u BiH od 1879. do 1989. godine i Islamska kultura u filateliji BiH, a tu su i nezaobilazni setovi maraka iz austrougarskog perioda, zatim predjeli BiH, i mnogi drugi koji su odoljeli godinama i još uvijek svojom ljepotom ostavljaju bez daha.


Sa izložbe (Foto: BH pošte)

Izložene su i stare razglednice na kojima je uglavnom izgled stare vojne pošte iz perioda oko 1913. godine. Takođe se može vidjeti i kako su tada izgledale dopisnice i poštanske karte, kako se pisala i slala pošta.

Predstavljen je i najnoviji set maraka koji je ove godine izdala BH Pošta. Riječ je o popularnoj poštanskoj marki Europa. To je kolaž maraka sa islustracijom službenih vozila BH Pošte.

Za izložbu su korišteni dokumenti i fotografije iz arhive BH Pošte, Arhiva BiH, Historijskog arhiva Sarajevo, Historijskog muzeja BiH, kao i osobna arhiva sadašnjeg ministra privrede Kantona Sarajevo, Emira Hrenovice.

Izložba Sto godina Glavne pošte Sarajevo će biti otvorena do 3. juna 2013. godina, u periodu od osam do šesnaest sati.


Sa izložbe (Foto: BH pošte)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije