Stipendije Fondacije Cvijet Srebrenice dobilo 14 učenika: Draga djeco, učite...

1
Radiosarajevo.ba
Stipendije Fondacije Cvijet Srebrenice dobilo 14 učenika: Draga djeco, učite...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S dodjele

Fondacija u osnivanju "Cvijet Srebrenice" danas je u Bošnjačkom institutu dodijelila stipendije za 14 učenika i studenata iz socijalno ugroženih porodica s područja Srebrenice u visini od po 500 KM.

Stipendije od prodaje srebrenog "Cvijeta Srebrenice" dodjeljuju se već nekoliko godina.

"Meni kao autoru je veoma teško govoriti, zbog epidemioloških prilika smo prilagodili ovaj događaj. Vidim ljude koji su podržali ovaj projekat. Naše je ono što mi damo, draga djeco učite, jer ko uči neće dozvolit da mu se događaju loše stvari", poručio je Mensur Bektić, autor srebrenog filigranskog "Cvijeta Srebrenice".

Cilj stipendija i prodaja "Srebrenog cvijeta Srebrenice" je da genocid koji se dogodio u Srebrenici, dodao je Bektić, ne smije biti zaboravljen i treba biti nauk i pouka za buduće generacije da se nikada ne ponovi, navodi Fena.

Sa željom da im školovanje bude uspješno, stipendije su učenicima i studentima uručili potpredsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Kada Hotić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nekadašnji potpredsjednik Gradskog vijeća Starog Grada Jusuf Pušina, te predsjednik Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović.

Za Midhetu Hadžić, studenticu druge godine Žurnalistike na Univerzitetu u Tuzli, stipendija puno znači, ne samo finanijsku potporu, već i moralnu jer "time se pokazuje da mi, djeca Srebrenice nismo zaboravljena".

"To nas potiče da postižemo veći uspjeh i damo droprinos Srebrenici", dodala je Hadžić.

Abdulah Skaka je kazao da je važna podrška mladima, posebno u ovom periodu pandemije.

Dodao je da je ponosan na mladost koja se bori znanjem i svojim rezultatima zavređuju podršku i poticaj za dalji rad.

Skaka je istakao da je "Cvijet Srebrenice", osim što je simbol sjećanja, ujedno imperativ generacijama na putu sticanja znanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije