'Stečaj više nije zabranjena riječ'

Radiosarajevo.ba
'Stečaj više nije zabranjena riječ'


Radnici Grasa nisu ispoštovali zaključke Skupštine Kantona Sarajevo i sedmi dan nastavili su sa štrajkom. Zaključak je bio da se saobraćaj uspostavi u jutarnjim satima i kako za Oslobodjenje.ba kazao Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, kolegij Vlade Kantona Sarajevo jučer je ujutro hitno zasjedao i naložio menadžmentu da podnese zahtjev Općinskom sudu da se štrajk zvanično proglasi nelegalnim.

Prinudni upravnik

"Zaključeno je i da se Tužilaštvu podnesu krivične prijave protiv počinilaca i da se izdaju nalozi za rad, te da se protiv onih koji to odbiju pokrenu krivični postupci. To su zaključci Vlade, a o tome će konačan sud dati zastupnici i Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici na kojoj će se samo govoriti o Grasu. Mislim da je stečaj jedino i najefikasnije rješenje, a to može samo odlučiti Skupština jer je ona vlasnik i osnivač Grasa. Stečaj bi značio ozdravljenje i uveo bi se prinudni upravnik, a otvorio bi se poseban račun koji ne bi mogao biti blokiran jer ovaj će im biti blokiran kada prvi računi dođu na naplatu jer na njemu nema para. Otvorio bi se novi račun preko koga bi se poslovalo, radnici bi se poslali na biro za zapošljavanje, a vraćali bi se oni koji trebaju da rade i koji bi uspostavili saobraćaj iste sekunde. To bi išlo vrlo brzo i efikasno bez formalnih procedura. Ne znam zašto se ranije nije razmišljalo o stečaju i ja sam prvi koji je to javno rekao, to je nekako bila zabranjena riječ u ranijim vladama, ali ne znam zašto", kazao je ministar Bubica.

Upozorenja i molbe

Mubera Begić - Žiga, v.d. direktorica Grasa, istakla je da i dalje poziva vozače da krenu sa radom, ali da je oni uporno ignorišu.

"Vozači ne žele da voze. Radnicima sam pročitala zaključke Skupštine i pored svih upozorenja, naloga i molbi da uspostave saobraćaj, oni to nisu uradili. Traže da se počnu rješavati problemi koje imaju godinama i oni su bili izričiti u tome da dok se njihovi problemi ozbiljno ne počnu rješavati neće voziti. Ne znam da li je stečaj rješenje jer nisam stigla dovoljno dobro sve proučiti. Vrijeme trošim na uspostavljanje saobraćaja, pojasnila je Begić", Žiga.

Predsjednik Sindikata vozača Grasa Nazif Dacić kazao je da je 40 vozača bilo spremno voziti, ali da im nije bila garantovana sigurnost.

"Fehimu Oruču koji je jučer vozio bilo je lakše doći do vozila. Mi smo u krugu Grasa gdje je daleko opasnije. Neka policija ili neko drugi vozila izvuče iz kruga Grasa i mi ćemo odmah voziti. Treba se uozbiljiti i uraditi sve da se završi ova agonija", kazao je Dacić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije