Stari most u Mostaru privlači najviše fotografa na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Stari most u Mostaru privlači najviše fotografa na Balkanu

Stari most u Mostaru, simbol grada na Neretvi, omiljeni je motiv fotografa kad su u pitanju lokacije u BiH, a poslije njega slijedi Sarajevo koje krasi Baščaršija, pa Banjaluka i njen impozantni hram Hrista Spasitelja, pišu Nezavisne.

Ovo je pokazala interaktivna Sightsmap, koja na osnovu broja panoramskih slika koje su podijeljene na internetu pokazuje najslikanija mjesta u svijetu.

Tako se Mostar našao na 143. mjestu najslikanijih gradova svijeta, Sarajevo zauzima 455, dok je Banjaluka na 1345. mjestu. Među gradovima koje često fotografišu su i Tuzla i Višegrad.

Na vrhu liste fotogeničnih je New York, gdje su najslikanija mjesta Times Square i Harlem. Na drugom mjestu je italijanska prijestonica Rim, a na trećem Barcelona. Četvrti grad sa najviše fotografija je Grad svjetlosti, Pariz, a na petom je turski Istanbul.

Arhitektura Starog mosta u Mostaru i emotivna sudbina ovog grada privlači strane turiste da se tu najviše slikaju, smatra Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice FBiH i Turističkog udruženja BiH.

"Stari most je najslikanije mjesto na Balkanu. Stranci su emotivni prema sudbini Mostara, tragovima rata koji se još vide u samom gradu i tim čudesnim spletom prirode koja je bila jako izdašna, od ektremnih vrijednosti iz minusa do plusa, do prelijepe Neretve", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Prema njenim riječima, zabilježili su porast dolazaka turista, kao i njihovih noćenja.

Kako kaže, sebilj na sarajevskoj Baščaršiji jedno je od najslikanijih mjesta, a to potvrđuje i veliki broj turista koji čekaju u redu da se uslikaju ispred ovog objekta.

"Na samom sebilju je napravljeno dosta filmskih zapisa. Zgrada Vijećnice je, takođe, meta fotografa, koja već izvana izgleda veoma reprezentativno. Imamo jedan neobičan trend u posljednje dvije godine, a to je da je veliki broj slika koje su objavljene u stranim časopisima iz naših noćnih klubova", ističe Hadžiefendić-Mešić.

Ona takođe smatra da ostali bh. gradovi u odnosu na Mostar i Sarajevo dođu kao outsajderi jer se turisti zadovolje velikom promocijom u njima.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka, kazao je da je Banjaluka sa svojom bogatom kulturom i izgledom sve više zanimljiva za turiste.

"Hram Hrista Spasitelja, koji je dominantan u strogom centru grada, svojim izgledom i grandioznošću privlači svakog turistu da ga fotografiše. Pored toga, turisti traže da vide kanjon Vrbasa, rafting stazu, palatu predsjednika, tvrđavu Kastel, Ferhadiju i Banski dvor", kaže Barašin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije