Stare razglednice: Travnik, prekrasni grad vezira

Radiosarajevo.ba
Stare razglednice: Travnik, prekrasni grad vezira
Travnik se kao i većina bosanskohercegovačkih gradova, u urbanom pogledu presudno razvio dolaskom Osmanlija u ove krajeve.

Smješten u centralnom dijelu zemlje, ovaj grad duže je i od Sarajeva i od Banja Luke bio prijestolnica tadašnjeg Bosanskog pašaluka, a svoj današnji izgled uglavnom nosi iz vremena kada se na ovim prostorima kao vlast pojavila Austro - Ugarska monarhija.

Brojni su znameniti Travničani ime svog grada pronijeli širom svijeta. U ovom je gradu rođen Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kao i Miroslav Ćiro Blažević, jedan od najpoznatijih fudbalskih trenera u Evropi, i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj grad se pruža, sa posljednjeg brežuljka preko kojeg vodi put, prekrasan pogled, te je, po mom mišljenju, najljepši grad u cijeloj Bosni, čak ljepši i od Sarajeva'', pisao je Arthur Evans prije mnogo godina...

Danas je Travnik administrativno središte Srednjobosanskog kantona. 

Uživajte u fotogaleriji razglednica ovog grada, a koje datiraju iz vremena s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije