Stara crkva svetog Mihovila više od 300 godina prkosi vremenu i nedaćama

Radiosarajevo.ba
Stara crkva svetog Mihovila više od 300 godina prkosi vremenu i nedaćama
Foto: Facebook / Stara crkva u Varešu je najstarija katolička crkva u BiH

Volite putovati Bosnom i Hercegovinom? Ako vas put u takvom avanturističkom istraživanju odvede do Srednje Bosne, u Vareš, gradića koji je nekih 50 kilometara udaljen od Sarajeva u pravcu Zenice, obavezno posjetite Staru crkva ili crkvu svetog Mihovila u ovom zanimljivom bh. gradiću kojeg posljednjih mjeseci trese zlatna groznica. 

Pripremio: Almir Sokolović

Stara crkva je katolička bogomolja koja posljednjih 300 godina postojanja prkosi vremenu, ali je u isto vrijeme prošla kroz burna razdoblja i razne vladavine. 

Spomenik vremenu i ratovima

To je spomenik koji nosi jednu veliku priču o vremenu i ratovima, razumjevanju i slobodi vjere, a među stanovnicima Vareša poznata je i kao “mala crkva”.

Upravo ova crkva u Varešu je najstarija sačuvana katolička crkva u Bosni i Hercegovini. 

Posvećena je svetom Mihovilu, svecu zaštitniku vareške župe. Prema historijskim podacima ova crkva postoji još od 16. stoljeća, a nekoliko puta gorjela u požarima.

Dva najveća i najpoznatija su se dogodila u 18. i 19. stoljeću. 

Priča kreće ovako - cijeli Vareš je bio zahvaćen požarima u doba Velikog Bečkog rata (1679.), a crkva je izgorjela. No, ubrzo je sagrađena nova, pod fermanom sultana Ahmeda III, 1719.godine. 

Drugi požar je doživjela skoro stotinu godina kasnije. Sredinom 1816. godine uništen je krovni svod, te je vršeno miniranje crkve. 

U 19. stoljeću crkva je iz temelja obnovljena, ali su ostali neki znaci miniranja kao podsjetnik na njenu burnu prošlost. 

Fra Pavao iz Rovinja je vidio ovu crkvu u vrijeme dok je 1640. godine boravio u ovim krajevima, ali je nije opisao. 

Zidove crkve radili su hercegovački zidari, dok su svod objekta najvjerovatnije uradili domaći majstori, koji su bili vrlo vješti u obradi drveta.

Danas, 300 godina kasnije, očuvana je u skoro istom izgledu kojeg je imala i kada je prvi put izgrađena.

Stara crkva u Varešu je najstarija katolička crkva u BiH - undefined

Foto: Facebook: Stara crkva u Varešu je najstarija katolička crkva u BiHOni koji su imali priliku vidjeti njenu unutrašnjost, svjedočili su da su u crkvi smješteni kipovi koji su doneseni iz Venecije 1730. godine kao i namještaj koji se donosio do kraja 19.stoljeća. 

Historija kaže da dijelovi namještaja predstavljaju fragmente nekad većih cjelina, donošenih tokom 18. i 19. stoljeća. 

Tako ćete, između ostalog, vidjeti i barokni tabernakul, vjerovatno nabavljen u Veneciji kao i kip svetog Mihovila, oko 1730.godine, kojem je i posvećena. 

Na Gospinom oltaru nalaze se barokni kipovi Gospe na oblaku i anđela sa svijećnjacima, kao i četiri duborezna svijećnjaka, što je sve nastalo u period između 17. i 18. stoljeća.

Enterijer crkve kao cjeline djeluje veoma skladno bez obzira što se u njemu nalazi mnoštvo fragmenata nabavljenih u rasponu od 17. do 19. stoljeća, koje su izrađivali majstori različitih sposobnosti i opredjeljenja. 

Sve ovo svjedoči teškim vremenima za vrijeme vladavine Osmanskog Carstva, u kojima su fratri ipak nalazili načine da očuvaju, obnavljaju i opremaju svoju crkvu.

Nepokretni spomenik BiH

Iako se danas crkva ne koristi u svrhu obavljanja vjerskih obreda njena vrata su otvorena za sve posjetioce a u njoj se održava i vareški festival klasične muzike. 

Tako da znate - vrata su joj uvijek otvorena za posjetioce, a 1962. uvrštena je u popis nepokretnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Svake godine privuče veliki broj domaćih i stranih muzičara i gostiju koji uživaju u koncertima klasične muzike u jedinstvenoj unutrašnjosti Stare crkve i svakako je vrijedi posjetiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije