Šta znače 'epizodne situacije' tokom pogoršane zagađenosti

Radiosarajevo.ba
Šta znače 'epizodne situacije' tokom pogoršane zagađenosti

Već danima građani Kantona Sarajevo svakodnevno čitaju o mjerama koje se poduzimaju s obzirom na "epizodne situacije" koje se tiču zagađenosti zraka. 

Trenutno je na snazi "epizoda upozorenja" koja je uslijedila nakon "epizode pripravnosti". Ukoliko se situacija bude pogoršala, uslijedit će "epizoda uzbune". 

O čemu se, zapravo, radi? Šta podrazumijevaju ove epizode?

U Službenim novinama Kantona Sarajevo iz januara 2014. godine, objavljen je dokument pod nazivom "Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo", u kojem je taksativno objašnjeno šta pojedina epizoda znači: 

1. U slučaju proglašenja epizode PRIPRAVNOST poduzimaju se slijedeće mjere: 

- upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja, 

- apeli vozačima za smanjenje korištenja privatnih automobila, 

- pojačana kontrola vozila i upućivanje na vanredni tehnički pregled vozila koja vidno emitiraju veće količine crnog dima i čađi, 

- upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona

- intenziviraju aktivnosti KJKP "Rad" i "Park" Sarajevo, kao i drugi operatori na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina radi smanjenja emisije prašine PM10, 

- poziv stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, 

- poziv pravnim licima, vlasnicima ili korisnicima kotlovnica ili ložišta, da poduzmu sve potrebne, tehnički izvodive mjere kako bi se smanjile emisije u zrak, uključujući i čišćenje dimovodnih instalacija, a po potrebi odgoditi izvođenje svih operacija koje bi mogle pogoršati kvalitet zraka. 

2.  slučaju proglašenja epizode UPOZORENJE, poduzimaju se, uz zadržavanje svih mjera iz epizode pripravnosti, i slijedeće mjere: 

- Zabrana korištenja otpada i biomase u pogonima (posebno pilanama i industrijama namještaja), ukoliko uređaj za sagorijevanje nije namjenski projektiran za to gorivo, 

- Upozorenje da sva postrojenja za sagorijevanje snage preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja, smanje produkciju toplotne energije za minimalno 3 stepena, 

- KJKP "Toplane" Sarajevo, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, a koriste prirodni gas kao energent, nezavisno od njihovih korisnika, smanjuju temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za 1 stepen, 

- Korištenje maksimalnog kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji), 

- Zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od Euro 3 

- pojačane kontrole organa MUP-a. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva za odbranu, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih poduzeća, vozila s diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci). 

- Zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tone na potezu Baščaršija - Otoka (Okretnica GRAS-a) u oba smjera. Za vrijeme zabrane saobraćaja postaviti znakove zabrane na ulicama i prilazima ugroženom području. 

- Osigurati protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama s izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija, putem uvođenja Centra za upravljanje i nadzora semaforiziranih raskrsnica gdje bi se iz kontrolnog centra moglo utjecati na dužinu trajanja "zelenog vala". 

- Privremena zabrana korištenja čvrstog goriva i teških ulja i privremeni prelazak rada industrijskih i drugih objekata na alternativnu vrstu goriva, koje je ekološki prihvatljivije i gdje za to postoje mogućnosti. 

- Ostale mjere za koje Operativni štab procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka. 

3. U slučaju proglašenja epizode UZBUNA, uz zadržavanje svih mjera iz epizoda upozorenja i pripravnosti, poduzimaju se slijedeće mjere: 

- Korištenje maksimalnog kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji), zabrana kretanja autobusa čiji motori imaju normu manju od Euro 3, ili posjeduju dokaz da je emisija izduvnih gasova u skladu s Euro 3 normom. 

- KJKP "Toplane" Sarajevo, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, smanjuju temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za 3 stepena, 

- Privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (sistem "par"- "nepar"). Ovo se ne odnosi na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih poduzeća, vozila s diplomatskim tablicama, i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci), 

- Zabrana rada industrijskih i drugih pogona koja u tehnološkom procesu koriste čvrsto gorivo i teža lož ulja,

 - Ostale mjere za koje Operativni štab procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka. 

- Obavezna upotreba tečnog posipnog materijala za sprječavanje zaleđivanja cesta na glavnim gradskim saobraćajnicama. 

- Nastava u školama će se organizirati tako da se maksimalno izbjegnu gužve u javnom gradskom prijevozu, po potrebi obustaviti nastavu i uskladiti radno vrijeme uposlenika, prvenstveno u javnoj upravi, te eventualno osloboditi radnih obaveza rizične grupe stanovništva. 

U slučaju da situacija zahtijeva direktno proglašenje epizode UPOZORENJE ili UZBUNA, primjenjuju se sve mjere utvrđene za prethodne epizode. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije