Šta žene stvarno žele za 8. mart? Pogledajte objavu koja se širi društvenim mrežama

0
Radiosarajevo.ba
Šta žene stvarno žele za 8. mart? Pogledajte objavu koja se širi društvenim mrežama
Foto: Kolaž / Šta žene žele, objava Nine Pavićević

Širom svijeta u petak, 8. marta obilježava se Međunarodni dan žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena.

Iako borba žena traje već stotinu godina, ona još uvijek nije završena.

Žene u cijelom svijetu još uvijek se bore s raznim predrasudama, diskriminacijom, staklenim stropom u posebno u poslovnom svijetu, još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Nina Pavićević koja vodi popularni Instagram profil pod nazivom @kritički objavila je 10 ilustracija u kojima je iznijela neke od stvari koje žene žele za Dan žena.

"Da žene koje odbiju surađivati s nasilnicima dobiju podršku, a ne tužbu od nasilnika", "Da prestaneš romantizirati težak život svoje majke", "Da mi prestaneš objašnjavati teme u kojima sam obrazovanija od tebe", "Da prestanemo hvaliti očeve za ono što smatramo standardnim za majke", "Da žene ne snimaju emisije 'da li muškarci vole prirodne žene' gdje pričaju o ženama kao o objektima", "Da se ulošci ne oporezuju kao luksuz", "Da prestaneš dijeliš žene na 'one za kuću' i 'one za krevet'", "Da nestanu podkasti gdje muškarci kako 'ženama vrijednost opada sa godinama'", "Da ljudi shvate da seksističke šale nisu vrhunac humora", "Da se ne sjetiš kućnih poslova samo za 8. mart", glase želje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije