Šta vide ptice dok lete iznad Maglajske tvrđave i sahat-kule (FOTO + VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Šta vide ptice dok lete iznad Maglajske tvrđave i sahat-kule (FOTO + VIDEO)

Maglaj je tokom 14. i 15. stoljeća bio pravi srednjevijekovni grad. Povelja kraljevska u kojoj se spominje Sub Castro Nostro Maglay izdata je 1408. godine. 

Grad su još tada opasavali bedemi koji su se postepeno širili, prilagođavajući se sve jačim topovima koji su se lijevali u to vrijeme. Tvrđava Gradina stara je više od 600 godina, a i danas evocira uspomene na vrijeme kada je bila strateški objekat za zaštitu nahije.

Spektakularna gledajući iz podnožja, ali jednako mmoćna i gledajući iz zraka. Upravo ovo nam pokazuje snimak iz zraka koji je snimila produkcija za snimanje iz zraka Helifilm


Objekat je podignut na vrletnoj i strmoj magmatskoj stijeni, koja se snažno ističe nad desnom obalom Bosne. Sadašnji izgled stari grad je dobio u tursko doba, tek u XVIII st. 

Još i danas u kompleksu starog grada Maglaja stoji dobro očuvana sahat-kula, koja je mjerila sate po srednjoevropskom vremenu. Kako je ovaj objekat izgrađen na litici, to mu je prednja strana visoka 17,10 metara, a zadnja 14,77 m. Sahat-kula u Maglaju izgrađena je 17.10.1697. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije