'Šta to žene rade u Bosni i Hercegovini'?

Radiosarajevo.ba
'Šta to žene rade u Bosni i Hercegovini'?

U organizaciji Care Internationala, u Tuzli je danas održana konferencija o ekonomskom osnaživanju žena u BiH kao modelu podrške marginaliziranim i socijalno ugroženim ženama u ruralnim područjima, simboličnog naziva 'Šta to žene rade u Bosni i Hercegovini?'.

Cilj skupa je da svi akteri zainteresovani za ideje ekonomskog jačanja žena u BiH putem diskusija i prezentacija pozitivnih praksi zajedničkim naporima dođu do modela za ekonomsko osnaživanje žena u BiH, koje će dati dugoročne rezultate.

Kako su kazali organizatori, konferencija predstavlja jedinstvenu priliku da se o ekonomskom osnaživanju žena govori kroz pozitivne priče realizirane u sklopu projekta 'Ekonomsko osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini', koji CARE International, u saradnji s partnerskim organizacijama, realizuje na području BiH.

Posebna pažnja je posvećena korisnicama ovog projekta i njihovim proizvodima i rukotvorinama, tako da je tokom konferencije organiziran i izložbeno-prodajni sajam na kojem su žene izložile proizvode koje su same izradile.

''Dajemo socijalne zajmove koji se ne vraćaju, nego od iznosa koji žene dobiju dužne su 20 posto vratiti zajednici ili nekoj ugroženoj porodici, a ne nama. Imamo sedam farmerskih organizacija u ovom projektu, a u zajednici imamo nekih 1.000 sekundarnih korisnica koje su imale koristi od zajmova'', izjavila je direktorica Care Internationala Sumka Bučan.

Kazala je da zajmove daju onim ženama koje su najugroženije i kojima je taj zajam doista potreban da im promijeni život.

''Žene koje su već korisnice naših zajmova i koje su uz našu pomoć uspjele u svojim biznis planovima, vratile su samopouzdanje, te su priznatije u svojim porodicama, ali i u društvu'', dodala je Bučan. 

Organizacija Care International već tri godine uspješno realizira projekt 'Ekonomsko osnaživanje žena u BiH' radi borbe protiv siromaštva i diskriminacije.

Na konferenciji su iz Care Internationala istaknuli da sarađuju s lokalnim vlastima, institucijama i centrima za socijalni rad da bi svi zajedno pomogli u ekonomskom osnaživanju žena u društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije