Šta se desilo u Širokom Brijegu? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Šta se desilo u Širokom Brijegu? (VIDEO)

Osvježeno u 20:22

Na internetu su se pojavili novi snimci o tome šta se dešavalo u Širokom Brijegu, za vrijeme sukoba navijača i policije.

Upad druge skupine, policija


Dolazak navijača


Početak napada na policiju


Bijeg


Neostecena vozila Horde zla


Sukob na Pecari


Nema zakonskih razloga za određivanje pritvora navijačima iz Sarajeva

Zamjenica glavnog tužitelja Zapadnohercegovačkog kantona Vesna Ćavar saopćila je danas da je 5. oktobra, u svojstvu zadužene tužiteljice na predmetu uhapšenih u neredima u Širokom Brijegu, ispitala Vedrana Drljevića, Armina Halilovića, Adisa Kulovića, Amera Hadžovića, Marka Došenovića, Vedada Ovčinu i Anera Zeljkovića iz Sarajeva, nakon čega je donijela tužiteljsku ocjenu da nema zakonskih razloga za predlaganje mjere pritvora prema njima te su pušteni na slobodu.

Ćavar ističe da pojašnjenjem postupka želi eliminirati špekulacije oko tužiteljske odluke o puštanju na slobodu osoba iz Sarajeva koje su 4. oktobra uhapšene ispred stadiona "Pecara" u Širokom Brijegu.

Istražne radnje po ovom slučaju će i dalje biti provođene, navedeno je u saopćenju za javnost zamjenice Ćavar.


FK Sarajevo i UNFKS traže hapšenje Puljićevog ubice


Fudbalski klub Sarajevo i Udruženje navijača FK Sarajevo (UNFKS) razočarani su činjenicom da je Oliver Knezović, optuženi za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, pobjegao iz pritvora. Predstavnik UNFKS-a Aldin Popara je na današnjoj pres-konferenciji na stadionu Asim Ferhatović Hase kazao da se nada da će Puljićev ubica uskoro biti uhapšen.

"Pitamo se zašto bi osoba koja se dobrovoljno predala pobjegla iz pritvorske jedinice istu večer? Smatramo da ovo nije slučajno", izjavio je Popara, čije udruženje je pozvalo SIPA-u da se uključi u istragu. Dodao je da će navijači FK Sarajevo i dalje pomno pratiti tok istrage te tražiti ispunjenje preostalih zahtjeva.

Inače, protesti u Sarajevu prekinuti su noćas oko 2 sata i 30 minuta iza ponoći nakon što su stigli navijači Sarajeva koji su bili pritvoreni u Širokom Brijegu.

Navijači su stigli u Sarajevo sa potpredsjednikom Federacije Mirsadom Kebom.
Dežurni sudac donio je odluku o ukidanju pritvora sedmerici navijača Sarajeva. Odmah nakon puštanja otišli su u jednu od mostarskih bolnica kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

U zavisnosti od toga kakav će biti izvještaj nadležnog tužioca, iz uprave kluba će planirati i naredne korake. Poručuju da će insistirati na pronalaženju svih onih koji su u neredima upotrebljavali vatreno oružje.

U istragu su uključeni i inspektori Federalne uprave policije. Nakon što su navijači pušteni iz pritvora u Širokom Brijegu, što je bio jedan od uvjeta za prekidanje protesta, prekinuta je blokada u glavnom gradu.

Osumnjičeni Oliver Knezović pobjegao iz pritvora

MUP Zapadnohercegovačkog kantona jutros u 00:30 je zaprimio prijavu da je osumnjičeni Oliver Knezović (35) pobjegao sudskoj policiji. Sve slobodne jedinice MUP-a ZHK poduzimaju intenzivne napore u cilju lociranja, hapšenja i privođenja bjegunca, a u potrazi se sarađuje i sa ostalim policijskim agencijama, navodi se u službenom saopštenju MUP-a.

"Nakon provedene kriminalističke obrade utvrđena je osnovana sumnju da je počinio kazneno djelo ubojstva, a nakon toga je predan Tužiteljstvu zajedno s kaznenom prijavom. Tužiteljstvo je zatim Knezovića predalo u nadležnost Sudske policije, koja je županijskom MUP-u sinoć pola sata iza ponoći prijavila da je osumnjičenik pobjegao", kazao je Čutura.

Ministar je nakon razgovora sa Gašparom potvrdio da Oliver Knezović za kojeg se sumnjiči da je odgovoran za smrt Vedrana Puljića nije policajac već građanin. Osumnjičeni je, kako doznaje Fena, u pritvoru bio još od nedjelje, a do saznanja o odgovornosti za ubistvo došlo se sljedećeg dana. Ubistvo je, kako doznaje Fena iz policijskih izvora, najvjerovatnije počinjeno otetim policijskim pištoljem.

Suspendovani policajci iz Širokog Brijega

Dvojica sudskih policajaca koji su bili na dužnosti kada je noćas pobjegao Oliver Knezović, osumnjičen da je tokom navijačkih nereda u Širokom Brijegu ubio Vedrana Puljića, suspendovana su, javlja Srna.

Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, u čijoj je nadležnosti Sudska policija, izjavio je za BH Radio 1 da će biti istraženo da li protiv suspendovanih policajaca treba pokrenuti krivični postupak.


Protesti u Širokom Brijegu: "Tražimo smjenu županijskog tužitelja"

U povodu tragičnih događaja od 4. oktobra pred utakmicu Široki Brijeg - Sarajevo, u kojima je jedna osoba poginula, a više ih je teže i lakše povrijeđeno, u utorak je u Širokome Brijegu održan mirni protesti više hiljada građana, javlja Fena.

"Tražimo identitet osoba koje su privedene i pod pritiskom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe puštene, pitamo zašto nije provedena istraga protiv onih osoba koje su počinile pokušaj ubojstva Željka Zadre i ostalih građana Širokog Brijega, zahtjevamo smjenu županijskog tužitelja koji je pod Kebinim pritiskom naložio puštanje huligana koji su inscenirali nemile događaje u Širokom Brijegu, tražimo bezuvjetno puštanje na slobodu Olivera Knezovića do okončanja istrage?", zahtjevi su upućeni od strane Kluba navijača "Škripari" i građana Širokog Brijega s mirnoga dvosatnog protestnog skupa ispred zgrade Zapadnohercegovačke županije.

Nakon okupljanja pred zgradom Županije, protest je nastavljen ispred zgrade Policijske uprave.

Demonstranti su poručili da će se i narednih dana okupljati u centru Širokog Brijega, dok se ne ispune njihovi zahtjevi federalnim i kantonalnim vlastima., javlja Srna.

Vezano:
Protesti navijača širom BiH
Protesti navijača Sarajeva zbog ubistva Vedrana Puljića (VIDEO)
Hajrudin Šuman za RadioSarajevo: Naši navijači nisu počeli nerede
Poginuo navijač F.K. Sarajevo
Priopćenje za javnost NK Široki Brijeg
FMUP o neredima u Širokom Brijegu
N/FSBiH: Hitno usvojiti Zakon o sprečavanju nereda
Federalno ministarstvo sporta traži prekid takmičenja u Premijer ligi BiH

Reakcije na ubojstvo Vedrana Puljića


rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije