Šta obećava nova kantonalna vlast?

Radiosarajevo.ba
Šta obećava nova kantonalna vlast?


Novi premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković kazao je novinarima da će prvih šest mjeseci raditi na stabilizaciji sveopćeg stanja od duboke krize u svim segmentima, kako ekonomskim i pravnim tako i zakonodavnom, dok će se u periodu do 2014. raditi na prioritetima urbane sredine u KS.

Iskorijeniti korupciju

"Kao administrativni, kulturni i politički centar države BiH ne možemo odstupiti od svjetske politike i politika u okruženju. Ne može biti deset posto bogatih i 90 posto siromašnih i na tom principu ne možemo graditi pravednost. U tom kontekstu sam mislio na sistemsko iskorjenjivanje korupcije od najbanalnijih oblika do onih sofisticiranih oblika ", naveo je Zeljković.

Na konstataciju da je preostalo svega dvije godine za zacrtane ciljeve, Zeljković kaže da je vrijeme limitirajući faktor, ali nerješavanje problema usložnjava ih i jednom se mora krenuti u tom pravcu.


Nema više ministarstva unutarnjih problema

Novi ministar unutarnjih poslova KS-a Nermin Pećanac najavio je u izjavi za novinare da će raditi na izgradnji autoriteta Ministarstva unutarnjih  poslova i da to više neće biti ministarstvo "unutarnjih problema".

"Organizirat ću zajedničke sastanke s komesarom i predstavnikom Sindikata policije, dajući doznanja da od sada neće biti nesuglasica u MUP-u. Predložit ću zakonske izmjene i dopune, odnosno jače sankcije za nošenje nelegalnog oružja te implementirati sve što je u nadležnosti kantonalnog ministarstva, a za ono što nije u toj nadležnosti tražit ću mišljenje viših instanci", kazao je Pećanac.

Najavio je i da će organizirati sastanak s bivšim specijalcima koji su decertificirani, čime će pokazati javnosti i kriminalcima da pravda jeste spora ali dostižna.

Ističe i da Sarajevo zaslužuje veći stepen sigurnosti što ne zavisi samo od MUP-a nego i od onih koji učestvuju u radu viših nivoa, a saradnja s njima će biti potrebna. Kazao je i da je depolitizacija policije prioritet jer sigurnost ne smije zavisiti o stranke na vlasti, a prednost treba dati stručnim ljudima.

Osnovati firmu za jedan dan

Novi ministar privrede Emir Hrenovica kazao je da je potrebno u narednom periodu privući nove investitore i domaće i strane te dodao da je, s tim ciljem,  potrebno napraviti mogućnosti za formiranje firme za jedan dan..

Naveo je i da je potrebno usaglasiti sve pravilnike o poticajima s federalnim nivoom jer to nije urađeno i kazao da je potrebno mnogo više iskoristiti turističke potencijale u Kantonu Sarajevu kao posebnu granu privrede.

Bolje vodosnabdijevanje

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ostaje Zlatko Petrović koji je novinarima kazao da mu je teško govoriti nakon sjednice Skupštine na kojoj je imenovana nova vlada jer je imao dobra iskustva s prethodnim sazivom Vlade, izražavajući očekivanje da će se dobra saradnja nastavitii i s novim sazivom.

"Pokrenuo sam suštinske stvari i modalitete rješavanja problema komunalne privrede, rješavanje problematike, prije svega, toplotne energije, snadbijevanja KS-a gasom, kao i pitanje vodosnabdijevanja, što i jesu prioriteti u KS-u,  što je u ekspozeu premijera i navedeno", istaknuo je Petrović.

Gradnja novih stanova

Ministar stambene politike Čedomir Lukić je podcrtao u izjavi za medije da njegovo ponovno imenovanje podrazumijeva kontinuirani rad na svim predmetima koji su pretodnom periodu bili realizirani i koji su prema informacijama koje trenutno ima realizirani i dok on nije bio u ministarstvu.

"To podrazumijeva gradnju novih stanova, investiranje u gradnju, kao i sanacije zajedničkih dijelova, što je rađeno i do sada", ističe Lukić.


Bolji odnosi s akademskom zajednicom

Novi ministar obrazovanja, nauke i mladih je Damir Marjanović koji je u izjavi za medije kazao da će njegov prvi prioritet biti prikupljanje svih zvaničnih informacija na osnovu čega će se utvrditi prioritete na kojima će biti potrebno raditi.

"Konkretno, potrebno je doraditi Zakon o visokom obrazovanju, stabilizirati narušene odnose sa akademskom zajednicom, u osnovnom obrazovanju poboljšati uvjete za učenike te afirmirati profesore i njihov status koji je sada degradiran", najavljuje ministar.

Kada je u pitanju imenovanje rektora Univerziteta u Sarajevu kazao je da su informacije o izboru rektora bazirane za sada samo na novinskim člancima, ali da će nakon prikupljenih tačnih informacija i zakonskih odredbi vidjeti da li će procedura izbora rektora UNSA biti pokrenuta.

Jusuf Bubica novi je ministar saobraćaja, Eldan Lokmić novi je ministar zdravstva, Ivica Šarić vodit će Ministarstvo kulture i sporta, Muamer Bandić novi je ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, a ministar za boračka pitanja je Asim Džambasović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije