Šta koči obnovu 'Sarajevskih ruža'?

Radiosarajevo.ba
Šta koči obnovu 'Sarajevskih ruža'?


Više od tri mjeseca prošla su od potpisivanja ugovora o rekonstrukciji dvanaest Sarajevskih ruža, ali najavljeni radovi još nisu počeli.

Ministarstvo je za obnovu 12 Sarajevskih ruža obezbijedilo 6.000 KM.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao zamjenik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović, ugovor između Ministarstva i firme Euro-asfalt je potpisan bez saglasnosti Zavod za zašititu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS

Zakon nalaže da u ovakvim slučajevima ovaj Zavod mora biti uključen i dati saglasnost za realizaciju projekta.

 

"Pisali smo povratno pismo Zavodu i uvažili njihove sugestije. Pismo smo proslijedili kompaniji Euro-asfalt. Izvođač radova je trebao dogovoriti detalje sa Zavodom za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH, ali to još uvijek nije učinjeno", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Osman Smajlović.

Sastanak iduće sedmice

Kako je za naš portal rekao direktor firme Euro-asfalt Enver Ajanović dogovoren je sastanak na kojem bi trebali biti prezentiran projekat.

"Mi imamo i nekoliko prijedloga kako bi te spomenike posebno istakli. Jedan od prijedloga je da ispod njih bude svjetlo kako bi se vidjeli noću ili da bude ispisan neki tekst, ali o tome ćemo razgovarati na sastanku", rekao nam je Ajanović.

"Iduće sedmice ćemo sjesti sa predstavnicima Ministrstva za boračka pitanja i Zavod za zašititu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS gdje bismo trebali usaglasiti sve elemente oko obnove Sarajevskih ruža. U realizaciju ovog projekta krećemo odmah nakon što se dogovorimo", rekao je za Radiosarajevo.ba Ajanović.

Kako je istakao ne zna da li će Zavod prihvatiti u cjelosti njihov stari porjekt ili će se ići sa novim projektom.

Privremeno rješenje

Zamjenik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović Smajlović je u razgovoru za Radiosarajevo.ba istakao da je projekt sa Euroasfaltom samo privremeno rješenje.

 

"Zajedno sa Fondom memorijala Kantona Sarajevo pokrenuli smo projekt rekonstrukcije i trajne zaštite Sarajevskih ruža. Euroasfalt je samo privremeno
rješenje. Planirano je raspisivanje javnog konkursa, ali o tome ćemo naknadno razgovarati", rekao je za naš portal Smajlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije