Ni traga, ni glasa / Šta je s vakcinama koje je FBiH direktno nabavila od Kine?

27. 06. 2021. u 21:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mjere se ukidaju i ublažavaju, a vakcina u BiH ima jako malo.

Ovog vikenda u Zetri nije bilo vakcinacije. Čekaju se nove donacije.

No, i dalje ni traga ni glasa od kineskih vakcina Sinopharm iz direktne nabavke Federacije BiH.

Vakcinacija bh. građana za to vrijeme u Srbiji se nastavlja. Nemali broj bh. građana već je bio ili planira ići u Srbiju na vakcinaciju. No, najveći broj njih izgleda, ipak će čekati svoj red u BiH.

Šta se dešava s prvom direktnom nabavkom kineskih vakcina u Federaciji, niko ne zna. Iz Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo, i danas bez odgovora.

Da li vakcine čekaju kraj provjere u Agencije za lijekove BiH - ostaje da se vidi...

Pitanja bez odgovora

A odgovora nema ni iz državnog Ministarstva civilnih poslova. Koliko je ukupno vakcina stiglo u našu zemlju? Koliko je građana vakcinisano, u i izvan BiH – ekipa s N1 nije dobila odgovor.

Prema ranijim informacijama iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u ovom entitetu vakcinisano je tek blizu 82.000 građana.

Pristiglo je nešto više od 280.000 vakcina. Pretežno donacije. Određen broj iz raznih mehanizama, poput Covaxa i EU4Health.

“Ti podaci su, oni zapravo govore da cijepljenje ide, ali nezadovoljavajućim tempom kako bismo mi to možda htjeli, i što bi bilo zapravo bolje. Treba to odmjeriti naravno sa stanjem u drugim državama, onim u regiji ali i svijetu, osobito imajući u vidu broj stanovnika”, pojasnio je Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH.

U RS-u nešto manje građana je potpuno vakcinisano, no u taj entitet stiglo je više vakcina, doniranih ali i kupljenih.

U RS stiglo više vakcina

"U RS je do sada stiglo 340.370 vakcina, različitih proizvođača, ukupno pet proizvođača Sputnik V, Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac i Sinopfarm. Najveći dio vakcina je već upućen a teren.

Ostale čekaju preuzimanje, odnosno, sedmično se određena količina preuzima od svake zdravstvene ustanove i vrši se proces vakcinacije”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

U sarajevskoj zetri nastavljena je imunizacija tek nekolicine građana - riječ je o revakcinaciji onkoloških pacijenata.

Vakcinaciju većeg broja građana, prema poznatim, možemo očekivati u sedmici od 28. juna.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)