Šta će Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizirati gostima ove sezone?

1
N. Ć.
Šta će Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizirati gostima ove sezone?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sarajevski sebilj na Baščaršiji

Prema podacima iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ova godina će prema njihovim i dosadašnjim statističkim pokazateljima biti rekordna po turističkom razvoju i turističkim posjetama. Iako je prethodna obilježila niz znčajnih uspjeha od posjeta gostiju pa sve do organizacija, i ova je počela jako dobro, navodi direktor Turističke organizacije Kantona Sarajevo Haris Fazlagić za portal Radiosarajevo.ba koji ponosno obnaša svoju funkciju nakon bivšeg direktora Kenana Magode.  

S Fazlagićem smo razgovarali o statističkim podacima koje su obilježili sami početak godine, a, kako navodi za razliku od prošle godine, brojka je veća za 25 odsto.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo statistički prati dolaske i noćenja u Kantonu Sarajevo, kako stranih tako i domaćih turista. Na osnovu zvaničnih statističkih podataka tokom januara i februara 2023. godine Kanton Sarajevo je posjetilo blizu 70.000 turista, dok je ostvareno oko 150.000 noćenja, što je u odnosu na godinu ranije više za oko 25% registrovanih dolazaka i noćenja” , navodi Fazlagić.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

U cjelokupnoj brojki, Fazlagić ističe da veliku ulogu igraju regionalni turisti.

"Prema prelimnarnim podacima za mart, u Kantonu Sarajevo je zabilježeno oko 30.000 dolazaka gostiju i oko 63.000 noćenja. Dakle, u prva tri mjeseca okvirno možemo reći da nas je posjetilo oko 100.000 turista a ostvareno je više od 200.000 noćenja. Strani turisti ostvaruju više od 70 posto dolazaka, a najviše turista dolazi iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Njemačke, UAE, Austrije, Crne Gore, Velike Britanije i SAD", dodao je Fazlagić.

Kanton Sarajevo: U prošloj godini preko 560 hiljada turista, ostvareno 1,19 miliona noćenja

Kanton Sarajevo: U prošloj godini preko 560 hiljada turista, ostvareno 1,19 miliona noćenja

Također, 2023. godina će biti godina izazovna za Turističku zajednicu, počevši od izgradnje alpine coastera na Bjelašnici, do izgradnje sky walk-a.  

"Za nas je 2023. godina izazov u smislu velikih, važnih i ozbiljnih projekata koji će biti realizovani u cilju promocije, razvoja i unapređenja turizma u Kantonu Sarajevo. Jedan od takvih projekata je izgradnja alpine coastera na Bjelašnici, čijom ćemo izgradnjom, po uzoru na turističke sadržaje koje nude planinski centri u regiji i svijetu, u Kantonu Sarajevo tokom ljetnih mjeseci lokalnom stanovništvu, te domaćim i stranim turistima ponuditi zanimljive aktivnosti na otvorenom za sve generacije i jedinstvenu atrakciju koja će Bjelašnicu pretvoriti u zabavno-adrenalinski park. Među značajnijim projektima za ovu godinu su izgradnja sky walk-a, realizacija turističke signalizacije, rješavanje problema parkinga turističkih autobusa, zatim nastavak sufinasijske podrške putem javnih poziva pravnim i privatnim subjetkima koji kreiraju projekte u cilju razvoja i unaprijeđenja turizma", navodi Fazlagić.

Zvanično: Kenan Magoda više nije direktor Turističke zajednice KS

Zvanično: Kenan Magoda više nije direktor Turističke zajednice KS

Ekipa portala Radiosarajevo.ba, uputila je i posebno pitanje Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo koje se tiče izgradnje javnog toaleta/wc-a, ali kako direktor Fazlagić navodi u njihovom Programu rada nemaju plan otvarenja javnog toaleta, jer u Sarajevu već postoji javni toalet na Baščaršiji, kao i to da u mnogim restoranim i tržnim centrima gosti imaju mogućnost njihove upotrebe. Kako dodaje u dosadašnjim iskustvima nisu imali problema sa turistima po pitanju interesa za javni wc ili toalet, čak više veoma su zadovoljni uslugama koje nudimo kao domaćini.

Šta je to što će Turistička zajednica organizirati ovog ljeta, i šta će uticati na veliku posjećenost domaćih i stranih gostiju, direktor Fazlagić navodi da za predstojeći period u planu imaju obilježavanje značajnih dogaađaja, kao i bogatu raznoliku ponudu iz oblasti turuzma sporta i kulure.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo konstantno radi na ulaganju u promociji destinacije, te sufinasiramo i podržavamo brojne projekte koji se realiziraju tokom cijele godine. Nakon vrlo uspješnog projekta "Sarajevo Winter Fest" na osnovu kojeg smo podržali oko 30 projektata koji su realizirani od decembra do kraja marta, a podrazumijevaju blizu stotinu dešavanja u gradu i na olimpijskim planinama, te obuhvataju različite oblasti – turizam, kultura, sport, zabava i slično, nastavljamo s bogatom i raznolikom turističkom ponudom. Za predstojeći period podržat ćemo projekte koji promovišu i razvijaju specifične oblike turizma kao i obilježvanje značajnih datuma i događaja u Kantonu Sarajevo, te ćemo putem ova dva javna poziva ponuditi vrlo zanimljive sadržaje u proljetnom period", kaže Fazlagić.

Sarajevo City Card: Ključ Sarajeva u vašim rukama

Sarajevo City Card: Ključ Sarajeva u vašim rukama

Također, bez Sarajevo Film Festivala i Sarajevo Summer Festa ljeto u Sarajevu ne može proći, dodaje Fazlagić.

"Tokom ljeta, svakako kao i proteklih godina, slijedi Sarajevo Summer Fest – podrška projektima na osnovu kojih gotovo pa svakodnevno u ljetnom periodu nudimo zanimljive sadržaje - od koncerata, gastronomskih festivala, sportskih događaja, izložbi i predstava… Naravno neizostavan je Sarajevo Film Festival koji Turistička zajednica Kantona Sarajevo podržava svake godine, budući da se radi o izuzetnom događaju tokom kojeg u naš grad dolazi najviše turista, kako domaćih tako i stranih", zaključuje Fazlagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije