Šta će biti s rijekom Unom ukoliko se Plitvice skinu s liste UNESCO-a

Radiosarajevo.ba
Šta će biti s rijekom Unom ukoliko se Plitvice skinu s liste UNESCO-a
/ Nacionalni park Una
Najava da bi Plitvička jezera mogla biti izbrisana s UNESCO-ve liste prirodne baštine, uznemirila je brojne Krajišnike.

To je ozbiljno je upozorenje i za Nacionalni Park Una, a razlog navedenom strahu jeste sve izraženija divlja gradnja na području Nacionalnog parka Una. Naime, ukoliko ste imali priliku proštetati kroz naselje Lohovo, od Dvoslapa do Tropslapa, prije par godina i danas primjetićete velik broj izgrađenih improvizovanih vikend objekata koji narušavaju izvorni pejsaž kanjona rijeke Une“, kazao je Edin Mašić iz Naše stranke Bihać, pišu  Unsko-Sanske novosti..

Postoji mogućnost, kako je naglasio, da se NP Una smišljeno uništava kako bi se prirodne vrijednosti obezvrijedile i stvorili uslovi za gradnju hidrocentrala, što je već pokušano, te je pozvao javnost i inspekcijske institucije da stanu u zaštitu Une.

Podsjetimo, prije nekoliko dana pojavila se informacija da bi UNESCO mogao izbrisati Plitvička jezera sa popisa svjetske prirodne baštine zbog prevelikog broja posjetitelja i preizgrađenosti.

Plitvice godišnje posjeti 1.3 miliona posjetitelja, a još prije nekoliko godina pojavila se informacija da su vode plitvičkih jezera zagađene fekalijama.

Divlja gradanja je najveći problem, a jedan od bivših uposlenika Plitvica ispričao je kako do toga dolazi: 

"Kupuju imanja bez kuća, a na njima od istog kamena zidaju zidove, četiri, pet puta, rade umjetna kućišta. Nakon toga pozovu inženjera koji potpiše da je pronašao temelj neke kuće, sedreni od 30 cm. Izdaje se građevinska dozvola za adaptaciju i stvar postaje legalna, iako na tom mjestu nikada nije bilo ni kokošinjca, a kamoli kuće. Poslije niču troetažni etno apartmani".

Opširnije o problemu u kojem su se našle Plitvice čitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije