Sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom


Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, vrši  raspodjelu novčanih sredstava u  iznosu od 1,2 miliona maraka privrednim društvima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i ustanovama profesionalne rehabilitacije, piše Fena.

Riječ je o finansiranju i sufinansiranju dvaju projekata: razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom i zaštitnih radionica, što uključuje i novo upošljavanje osoba s invaliditetom, te provođenje i unapređivanje profesionalne rehabilitacije i radnog osposobljavanje nezaposlenih osoba s invaliditetom. 

Iz  Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH potvrdili su agenciji Fena da će 940.000 KM biti dodijeljeno privrednim društvima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja bi ovaj iznos trebala iskoristiti za dodatno radno osposobljavanje, poboljšanje uvjeta rada, nabavku sirovina i repromaterijala te zamjenu dotrajalih mašina. 

U okviru programa razvoja privrednih društva, također će biti zaposleno 16 novih osoba s invaliditetom, na period ne kraći od 12 mjeseci. 

Programi profesionalne rehabilitacije sufinansirat će se  u iznosu od 260.000 KM, a sredstava su namijenjena prije svega za profesionalno informiranje i savjetovanje nezaposlenih osoba s invaliditetom, radno osposobljavanje, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba s invaliditetom radi održavanja i usavršavanja radnih sposobnosti ovih osoba te povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada. 

Direktorica prvog web portala za zapošljavanje osoba s invaliditetom "Uspon" Belma Karkelja jedna je od korisnika novčanih sredstava Fonda. 

Ona kaže da ovo socijalno poduzeće uspijeva ostvariti svoje ciljeve upravo zahvaljujući podršci Fonda te da su dobivena sredstva usmjerili na stvaranje novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom  i za edukaciju u vezi s poljoprivredom da bi pokrenuli vlastito gazdinstvo i na taj način osigurali sebi egzistenciju. 

Ovo je treći javni poziv ovakve vrste otkako je Fond u 2011. godini počeo rad. 

Do sada je  raspodijeljeno više od tri miliona KM za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije