Srebreničanin u Parizu član žirija Svjetskog prvenstva za frizere

Radiosarajevo.ba
Srebreničanin u Parizu član žirija Svjetskog prvenstva za frizere

Srebreničanin Muhamed Bajrić završio je frizerski zanat daleke 1960. godine. Kao majstor, radio je nepun mjesec u Srebrenici, a onda krenuo put Sarajeva. Brzo se uklopio u frizersku zadrugu i za veoma kratko vrijeme postao je najcjenjeniji majstor među frizerima, ali i mušterijama.

Tekst u rubrici "Šta drugi pišu" prenosimo bez intervencija sa portala eSrebrenica.

Autor: S. Salimović

„Moj rad postao je prepoznatljiv, pa sam brzo pridobio mnoge mušterije među kojima je bilo sportista, političara, glumaca, profesora… Sve najpoznatije ličnosti sjedale su na stolicu za kojom sam ja radio. Poneki majstori postali su pomalo i ljubomorni na mene. Ja sam samo radio onako kako sam naučio u Srebrenici, a to je bilo dovoljno da budem u samom vrhu frizerskog umijeća“, kazuje Muhamed.

Na prvom zvaničnom takmičenju u Sarajevu, Muhamed je osvojio prvo mjesto.

„Bilo je to 1984. godine. Bio sam najbolji na republičkom takmičenju, sa još trojicom majstora, otišao sam na savezno takmičenje u Beograd. Svi su govorili da tu nemamo nikakve šanse pored beogradskih frizera koji su dominirali na državnom nivou. Ali, osvojio sam zlatnu medalju i pehar za najbolju mušku frizuru. Svi su mi čestitali uz obrazloženje da sam prvi Bosanac koji je uspio da sruši dominaciju Beograđana“, naglašava Muhamed.

Nakon toga, Muhamed je učestvovao na Evropskom prvenstvu frizera koje je održano u Milanu. Postao je evropski prvak sa frizurom koju je radio na manekenu iz Maroka. Kao prvak Evrope, nastupio je 1989. godine na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

„U Parizu sam, u konkurenciji najboljih 250 svjetskih frizera, plasiran među deset najboljih što je veliki uspjeh. Po povratku, dobio sam stan u Sarajevu kao najbolji sportista Bosne i Hercegovine, zajedno sa Mirzom Delibašićem i ostalim vrhunskim sportistima naše zemlje.

Poslije rata, Muhamed je bio član žirija na Svjetskom prvenstvu frizera u Parizu i Minhenu, kao i komesar piste.

Muhamed je sada u penziji, više mjeseci boravi u Srebrenici, prijetelje i sada ponekad ošiša i napravi frizuru po svjetskim standardima, za koje je osvajao pehare na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije