Srebrenica: Besplatni ginekološki pregledi

Radiosarajevo.ba
Srebrenica: Besplatni ginekološki pregledi

U Domu zdravlju u Srebrenici od prije nekoliko mjeseci realiziraju se besplatni ginekološki pregledi za žene Srebrenice. Preglede vrši doktorica Fatima Klempić- Dautbašić specijalista ginekologije i akušerstva. Preglede organizira Udruženje Sjaj Srebrenica, a finansira federalno ministarstvo za izbjegla i rasljena lica.

Mediha Smajić predsjednica Udruženja Sjaj Srebrenica kaže da su besplatni ginekološki pregledi izuzetno važni za žene Srebrenice.

„Ovo je tradicionalna sredina i žena ginekolog uvijek je dobrodošla, što potvrđuje i broj pregledanih žena. Nažalost Dom zdravlja Srebrenica nalazi se u jako teškoj finansijskoj situaciji i nije u mogućnosti organizirati česte ginekološke preglede, zbog čega su ovi pregledi od neprocjenjivog značaja i nadam se da će Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i u narednom periodu finansirati ovu aktivnost, jer tako brinemo o zdravlju žena, samim tim i natalitetu, ali i održivom povratku“, kazala je Smajić za Fenu, dodajući da je ovu aktivnost podržao i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković kao i drugi predstavnici lokalne vlasti.

Ginekologinja dobrodošla

Mlada majka iz srebreničkog sela Liješće koja nije željela da se objavi njeno ime, kaže da su besplatni ginekološki pregledi prava stvar za Srebrenicu i da bi i u narednom periodu dobro došli za ovu populaciju.

„Najbolje je to što su pregledi u Srebrenici i što nam dolazi žena ginekolog, a usput i na dohvat su ruke. Većina nas nema dovoljno finansijskih sredstava, tako da ne možemo otići u Tuzlu. Sad je puno bolje i sad ću češće dolazi, sve dok doktorica bude dolazila u Dom zdravlja, a nadam se da će dolaziti i u budućnosti“, kaže mlada majka iz Liješća dodajući da do sada nije dolazila na preglede, jer u Domu zdravlja nije bio angažovan ženski ginekolog.

Doktorica Fatima Klempić- Dautbašić potvrđuje da je zainteresiranost žena Srebrenice za ginekološke preglede velika i napominje njihov značaj za cjelokupno zdravlje žene.

„Ginekološki pregled je jako važan za svaku ženu, a ne samo za onu ženu koja ima probleme i tegobe. Svake godine, svaka žena bi trebala da se pregleda bar jedan put godišnje i da uradi papa test. Uvijek govorim pacijenticama da je sramota umrijeti od karcinoma grlića kada to može na vrijeme da se vidi i na vrijeme operiše, znači da od jedne bolesne žene ponovo postane zdrava žena. Mislim da bi svaka žena u Srebrenici i svugdje morala bar jedanput godišnje da dođe kod ginekologa“, izjavila je za Fenu dr. Fatima Klempić-Dautbašić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije