Srce, ruke i lopata: Prije 107 godina rođen heroj Alija Sirotanović

0
Radiosarajevo.ba
Srce, ruke i lopata: Prije 107 godina rođen heroj Alija Sirotanović
Arhiv / Alija Sirotanović

Alija Sirotanović, jedan od heroja socijalističkog rada, rođen je na današnji dan prije 107 godina, 14. augusta/kolovoza 1914. godine, a umro 1990. godine, prije više od 31 godinu.

Sirotanović je rođen u selu Trtorići kod Breze, koje je po njemu postalo poznato širom Jugoslavije.

"Na današnji dan 1914. rođen je veliki Bosanac Alija Sirotanovic. Da nam živi, živi rad!", prisjetio se na Twitteru direktor Media centra Sarajevo, ugledni novinar i publicista Boro Kontić.

Postao je živa legenda, simbol radničke klase i obnove. Nakon Drugog svjetskog rata u zemljama socijalizma na inicijativu SSSR su pokrenute akcije obaranja rekorda u proizvodnji. Stvarani su rekordi u građenju kuća, košenju trave i slično.

U julu 1949. godine Alija Sirotanović je, na savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika i kopača, predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Stahanova.

Alijina brigada je, nakon prihvaćanja prijedloga, 24. jula 1949. godine počela sa obaranjem rekorda.

Jama 1 u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao Rov vojvode Putnika.

Predsjednik komisije tada je napisao:

"Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svetski rekord u iskopu uglja."

Za ovaj čin dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja. Legenda kaže kako je jedino što je tražio od Tita bila - veća lopata.

Ipak, u rodnom selu mu je izgrađena nova kuća pored stare.

Njegov podvig punio je retke jugoslovenske štampe. Sirotanovićev rekord obaran je više puta, i to već iste godine. Unatoč tome, Alija Sirotanović ostao je sinonim udarnika i junaka socijalističkog rada.

Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista.

Umro je u 76. godini na današnji dan, 13. maja 1990. godine.

Česte greške koje se povezuju sa Sirotanovićem

Na naličju novčanice od 20.000 jugoslovenskih dinara našla se slika Alije Sirotanovića

Iako često vlada mišljenje da se na naličju novčanice od 1.000, a kasnije i od 10 dinara nalazio lik Alije Sirotanovića to nije tačno. Na novčanici se nalazio Arif Heralić, radnik željezare iz Zenice.

Također, se često može naći podatak da je film Čovjek od mermera poljskog režisera Andrzej Wajda inspirisan Sirotanovićevim djelom.

Film je inspirisan Mateušom Birkutom, koji je bio zidar, a rekord je oborio tako što je u jednoj smjeni postavio 30.000 cigala.

Lopata, kao što mnogi misle, uopće nije bila Alijina primarna alatka. On je najčešće koristio pneumatsku bušilicu, a navodno je radio i sa dvije u isto vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije