'Srbi nastavljaju paliti i pljačkati Grbavicu'

Radiosarajevo.ba
'Srbi nastavljaju paliti i pljačkati Grbavicu'


Danas, 19. marta navršava se 17 godina od reintegracije sarajevskog naselja Grbavica, koja je za vrijeme posljednjeg rata, od sredine 1992. bila pod okupacijom srpske vojske. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odlučeno je da se Grbavica, ali i Vraca i Kovačići 'vrate' Sarajevu.

Tih dana, u martu 1996, na Grbavici je bilo haotično: dio stanovnika se odlučio odseliti, pa su sa sobom htjeli ponijeti doslovno sve. Neki navode, čak i mrtve...

Pročitajte izvještaj Associated Pressa od 17. marta 1996:

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (AP) — U novim scenama anarhije i terora, Srbi su u ponedjeljak nastavili bombardovanje i paljenje zgrada prije nego što će napustiti sarajevsko naselje.

Snage NATO-a uhapsile su nekoliko osoba koje su palile vatru, ali i policajca. Srpska policajca odmah ih je pustila. Međunarodni vojnici i policija vrši monitoring iseljavanja i pomaže da se, iz zapaljenih zgrada, evakuira stanovništvo koje želi ostati u Distriktu koji će se predati kontroli Bošnjaka i Hrvata.

Stanovništvo se zabarikadiralo u svoje domove, nadajući se da će izbjeći piromane i pljačkaše prije predaje drugoj strani, kada će Sarajevo, prvi put od aprila 1992, biti ujedinjeno.

Vatra tjera mnoge na ulice: „Ovo je pakao!“, vrišti jedna starica dok istrčava iz svog stana koji je u plamenu.

Kako javljaju međunarodni posmatrači, grupa nasilnika vozila se područjem, bacajući ručne bombe. Jedna je eksplodirala u blizini kuće koju je postavio visoki povjerenik za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UN).

Do večeri, 15-ak zgrada i domova – uključujući dijelove policijske akademije – bili su u plamenu.

Dvanaestoricu nasilnika uhapsila je međunarodna posmatračka misija u nedjelju, ali ih je srpska policija odmah oslobodila. Svi koji su im predati u ponedjeljak, također su oslobođeni.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije