Spremnost ministara za razvoj urbanog biciklizma

Radiosarajevo.ba
Spremnost ministara za razvoj urbanog biciklizma


Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Haris Lulić i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić su se jučer u hotelu Bristol u Sarajevu susreli sa predstavnicima udruženja građana Giro di Sarajevo. Ministri su pokazali spremnost na saradnju u cilju poboljšanja uslova za urbani biciklizam u Kantonu Sarajevo.

Nakon što je udruženje predstavilo svoje aktivnosti organizacije masovnih događaja, zagovaranja i saradnje sa vlastima, ministri su predložili uključivanje udruženja na konkretnim projektima koji se tiču urbanog biciklizma. Ministar Lulić je predložio da se udruženje uključi u projekt izgradnje biciklističkih staza u okviru IPA fondova na kojeg je ministarstvo apliciralo.

 

Pored toga, on je izrazio želju da njegovo resorno Ministarstvo primi konkretne projekte biciklističkih staza na području Kantona da bi ono moglo odgovoriti sa realizacijom istih.

U okviru djelovanja Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar Budimlić je izrazio spremnost i želju da udruženje aktivno surađuje sa Ministarstvom u svim oblastima sigurnosti u saobraćaju, te da Minsitarstvo direktno sudjeluje u organizaciji biciklističkog događaja za djecu Giro Bambino 2011.

Giro di Sarajevo je sa svoje strane ponudilo svoje savjetodavne usluge obama ministarstvima, te predložilo izradu Sporazuma o saradnji sa njima kako bi se formalizovala saradnja na poboljšanju biciklističke infrastukture, uslova za bavljenje biciklizmom, podizanju svijesti o uvažavanju biciklista,  te sigurnosti biciklista. Kako je prijedolgo obostrano prihvaćen, sporazum bi trebao biti potpisan u što skorijem vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije