'Spremni smo na punu obustavu nastave u Sarajevu'

Radiosarajevo.ba
'Spremni smo na punu obustavu nastave u Sarajevu'

 

Vlada Kantona Sarajevo osam dana nakon organizovanih protesta prosvjetnih radnika 21. maja, nije se očitovala o zahtjevima sindikata obrazovanja. 

To je bila glavna tema izvještajne sjednice Skupštine sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo koja je održana u srijedu.

"Na sjednicu su bili pozvani premijer i ministri finansija, kulture, obrazovanja Kantona Sarajevo, a jedino se premijer Zeljković javio i rekao da ne može prisustvovati zbog sjednice Skupštine Kantona Sarajevo", rekao je Bešlić za Radiosarajevo.ba.

"Vlada Kantona Sarajevo nije napravila nikakve poteze nakon protesta, te smo donijeli odluku o stupanju u štrajk, a imamo i podršku institucija kulture. Čekamo samo da se izjasni Sindikat osnovnog obrazovanja kako bismo krenuli u generalni štrajk", rekao je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Kako nam je rekao Bešlić, u narednim danima će biti organizovan sastanak s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja nakon čega slijedi prikupljanje potpisa za organizaciju generalnog štrajka.

"Kako bi sve bilo po zakonu, mi moramo skupiti potpise od 70 posto članova", rekao nam je Bešlić i potvrdio da će štrajk podrazumijevati potpunu obustavu nastave.

Podsjećamo, protesti su organizovani zbog sporazuma između Sindikata i Vlade Kantona Sarajevo kojim se trebala utvrditi cijena rada za 2013. godinu, a koji još uvijek nije potpisan.

Sivro: Spustiti tenzije

Kontaktirali smo predsjednika  Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivru koji nam je rekao kako su dobili poziv od Vlade Kantona Sarajevo za sastanak na kojem će pokušati doći do nekog rješenja.

"Nema potrebe za dizanjem tenzija. Štrajk ne bi bio u interesu učenika, te ćemo ga pokušati izbjeći. Dobili smo službeni poziv od Vlade za sastanak na kojem će pored premijera prisustvovati i resorni ministri", rekao je Sivro za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije