Sportsko penjanje u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Sportsko penjanje u Sarajevu
/ Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba


Sportsko ili slobodno penjanje podrazumijeva savladavanje uspona isključivo vještinom i snagom sopstvenog tijela, uz korištenje zaštitne opreme.

Jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih klubova sportskog penjanja je No Comment. Klub  je osnovan 2004. godine u Sarajevu, a svim zainteresovanim pruža mogućnost penjanja na prirodnim i vještačkim stijenama.

Posjetili smo jedan trening najmlađih kategorija na vještačkoj stijeni u Centru za mlade na Grbavici i razgovarali sa trenerom Denisom Josipovićem.

Upravo nam je taj uzrast bio najzanimljiviji, jer se ipak radi o ekstremnom sportu.

Radiosarajevo.ba: Koliko djece trenira u klubu?
Josipović:
Između dvadeset i trideset. Počinjemo sa djecom starom četiri do pet godina. U tom uzrastu više se igraju i skaču. Više ih mi malo vučemo nego što se oni penju, ali to je sve u cilju zabave. Unatoč tome djeca se jako trude i često nas iznenade koliko mogu, a obično mogu više nego što mi mislimo. Trenutno je kraj sezone na vještačkoj stijeni, pa je stoga i mali odziv na treningu.

Radiosarajevo.ba: Koliko košta članarina?
Josipović: Članarina zavisi od sezone. Treniranja u dvorani za djecu se plaćaju 40KM, u što ulazi dvorana, oprema, trener i dva treninga sedmično. Vani je nešto jeftinije. Članarina iznosi 20 KM u što također ulazi oprema i trener. Obično idemo na Darivu, poznato sarajevsko penjalište.


Denis Josipović trenira djecu (Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba)

Iako je sportsko penjanje jedan od ekstremnih sportova, zanimalo nas je koliko su česte povrede i koliko košta osnovna zaštitna oprema.

Radiosarajevo.ba: Radite sa mlađom djecom. Na prvu, čini se da je opasan sport. Koliko su česte povrede?
Josipović: Ovo je s razlogom ekstremni sport, gdje ni najmanja nepažnja nije dozvoljena. Povrede se obično dešavaju zbog ljudske nespretnosti i neadekvatnim korištenjem opreme. Tako da i najmanji kiks može rezultirati velikom povredom. Ukoliko se pridržavamo svih pravila sportskog penjanja nema opasnosti od povreda.

Radiosarajevo.ba: Koja je obavezna oprema?
Josipović: Najbitniji su pojas, penjačice i uže. Penjačice su specijalne patike koje su prilagođene, napravljene od specijalnih guma, i moraju biti stisnute uz nogu. Koriste se užad koja su sigurna i testirana i svako mora imati certifikat. Nije se dogodilo da pravilnim korištenjem opreme neko nastrada.

Radiosarajevo.ba: Koliko košta oprema?
Josipović: Ukoliko želite da imate individualnu opremu  treba između 500 i 1500 KM, u zavisnosti od toga da li ćete kupovati i užad ili samo osnovnu zaštitnu opremu. Penjačice se kreću od 100 do 300 KM, pojas također, i neka druga sitna oprema. Mi kao klub početnicima osiguramo opremu, a kasnije kupujete svoju.

Radiosarajevo.ba: Od kojeg su materijala pravljene hvataljke na umjetnim stijenama i koliko su sigurne?
Josipović: One se zovu grifovi. Imamo dvije vrste. Domaće naše, gdje naš prijatelj radi od drveta i kvarcnog pijeska i ovi kupovni koji su od neke vrste plastike. Šarafi osiguravaju da budu pričvršćeni za podlogu i prije će pući ova struktura nego će se slomiti grif.

Radiosarajevo.ba: Da li djeca treniraju na pirodnim stjenama?
Josipović: Da, djeca izlaze vani. Gdje god mi treniramo treniraju i oni.

Radiosarajevo.ba: Koliko se često organizuju takmičenja?
Josipović: Mi pravimo jednom ili dva puta godišnje takmičenja u zavisnosti od kategorije i potreba.

Radiosarajevo.ba: Da li ste odlazili na međunarodna takmičenja?
Josipović: Djeca i ja nismo. Ali ima seniorska ekipa koja je ostavila trag. Nažalost nemamo infrastrukturu koja bi ih 'gurala', tako da smo ostali na istom nivou. 

Radiosarajevo.ba: Zašto biste preporučili nekome da se počne baviti sportskim penjanjem?
Josipović: To je nadasve zanimljiva aktivnost. Neki spoj uživanja u prirodi i sportskim aktivnostima. Ko ima želju za dokazivanjem i isprobavanjem svojih granica, ovo je pravi sport za njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije