Spasimo Vodenog Ćiru

Radiosarajevo.ba
Spasimo Vodenog Ćiru

Apel za spašavanje vezan je za jedan od najinteresantnijih turističkih projekata u postratnom periodu, poznat po imenu Vodeni Ćiro, koji je svojevremeno finansirala Evropska komisija u BiH, a koji je već neko vrijeme ugrožen potpunom nebrigom i opstrukcijom od strane vlasti Rudog i bh. entiteta Republika Srpska.

Tim povodom se pokretač projekta Bojan Bajić obratio javnosti apelom da svojom podrškom svi zajedno pokušamo sačuvati ovaj više nego reprezentativan projekt kojim se mogu ponositi svi Bosanci i Hercegovci, što zbog značaja koji daje siromašnoj i, uglavnom na ranije izgrađene resurse oslonjenoj, turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, tako i zbog svijetlog primjera lične inicijative mladih ljudi u BiH uopšte, posebno u manjim, od vlasti ignorisanim sredinama, kakvo je Rudo.

Bajić navodi da je projekat od samog svog početka opstruiran od strane vlasti u RS-u te dodaje: "Od oktobra 2008. godine od kako sam predao Vodenog Ćiru u nadležnost Opštini Rudo, on je ostavljen i zaboravljen na svom pristaništu, bez turista, medijske pažnje, bez čuvara i održavanja, na milost i nemilost vremenskim nepogodama i raznim slučajnim posjetiocima."

Bajić je u svom apelu dodao i to da je u više navrata pismeno upozoravao Općinu Rudo i delegaciju Evropske komisije da brod ne smije biti bez straže, koja bi blagovremeno djelovala i preduprijedila neželjene situacije, te da ne bi bilo dobro da Vodeni Ćiro nakon što je u javnosti doživljen kao prvi bh. riječni turistički brod, postane i prvi "bh. Titanik", s obzirom da u posljednje vrijeme trpi sve veće i veće štete.

Ovu peticiju možete podržati putem društvene mreže Facebook i to učlanjenjem u grupu:
- Spasimo Vodenog Ciru od neodgovorne Dodikove vlasti

ili, ukoliko niste Facebook korisnik, ispunjavanjem formulara peticije.




radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije