Spašavanje zdravstva nametima na duhan i alkohol

Radiosarajevo.ba
Spašavanje zdravstva nametima na duhan i alkohol


Povećanje akciza na duhan i alkohol moglo bi biti rješenje za zdravstvo u Republici Srpskoj, koje se bori s dugovima i gubicima, javlja Fena.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Slobodan Stanić potvrđuje da trenutno najveći problem predstavljaju neuplaćeni doprinosi iz ranijeg perioda u visini od 50 miliona KM, zbog čega se razmišlja i o uvođenju novog nameta prilikom osiguranja automobila.

One zdravstvene ustanove koje posluju negativno, osim toga, moraće analizirati svoj rad i dati odgovore zašto je to tako te uvjerava da, iako zbog finanijskih problema zdravstveni sistem funkcioniše otežano, sve usluge se pružaju na zadovoljavajući način.

Resorni ministar tvrdi i da rukovodioci zdravstvenih ustanova, koji konstantno budu iznosili probleme, a ne budu imali rješenja, sigurno neće ostati na svojim pozicijama.

Direktor Fonda zdravstva RS-a Darko Tomaš tvrdi da se moraju smanjiti neracionalni troškovi, uz veće kontrole na svim nivoima.

U zdravstvenom sektoru RS-u najteže stanje je u bolnici Kasindol, čiji direktor Slavko Ždrale ponavlja da su gubici oko 33 miliona KM, a sada su utvrđene smjernice kako smnjati potrošnju, ali ne na ušrb pacijenata. 

Sastanku o stanju u zdravstvu RS-a je prisustvovala i predsjednica Vlade Željka Cvijanović, koja je rekla da se od formiranja njenog kabineta pokušavaju definirati određene stvari i utvrdi način kako se kretati dalje, svjesni situacije koja se odnosi na zdravstvo i zdravstveni sektor.
 
Ona je navela da će u narednom periodu biti predložen paket mjera, bilo da je riječ o finansiranju, ili statusnom pozicioniranju određenih komponenti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije