Spas od vrelog asfalta na Bjelašnici i Igmanu

Radiosarajevo.ba
Spas od vrelog asfalta na Bjelašnici i Igmanu


Posjećenost Bjelašnice i Igmana tokom ovogodišnje ljetne sezone je veća u poređenju s nekoliko prethodnih godina.

Osim građana Sarajeva i okoline, planine Bjelašnici u Igman posjećuju i strani turisti koji žele upoznati i olimpijske planine

“Veliki broj građana spas i bijeg od uzavrelog asfalta traži na igmanskom Velikom ili Malom polju, gdje su temperature ugodnije, a zrak daleko čistiji od gradskog. Ovo područje je jedno od najbogatijih ozonom u Evropi i predstavlja pravu vazdušnu banjo”, kazala je za novinsku agenciju Fena glasnogovornica JKP ZOI'84 Muamera Šehić.

Gostima su na raspolaganju uređene šetnice/staze za bicikliste i rolere na Velikom polju, teniski tereni u Babinom dolu, a stadion Babin do/Bjelašnica je sve aktuelniji za treninge i pripreme nogometnih klubova.

Kanjon Rakitnice


Kanjon Rakitnice (Foto: Destinacije.com)

Bjelašnica će 23. augusta biti domaćin i Svjetskog prvenstva u paraglajdingu kada se očekuje velika posjećenosti ljubitelja ovog sporta

Šehić je izrazila zadovoljstvo zato što građani Bjelašnicu i Igman prepoznaju kao mjesta gdje mogu uživati u potpuno prirodnom ambijentu: “Prednost naših planina, ako se izuzmu bogatstva ozonom i prirodne ljepote, svakako jeste i ta što se iz centra grada do bilo koje od ove dvije planine može stići za manje od 45 minuta, što je rijetkost u svijetu.”

Ona dodaje da je jedna od najatraktivnijih lokacija kanjon rijeke Rakitnice, “jedan od najljepših ali i najneistraženijih kanjona u Evropi”. Prema njenim riječima, sve je veći broj turista koji se odlučuju za eko i seoski turizam, te su ovog ljeta bili brojni turisti iz Austrije, Italije, SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije