Španski El Pais objavio članak o Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Španski El Pais objavio članak o Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Utjecajni španski dnevni list El Pais objavio je članak o Sarajevo pod nazivom „Istražujući Sarajevo: raznoliki muzeji, beskrajni krajolici i primamljivi restorani“.

"Početkom 1992. godine rat je pogodio Sarajevo. Glavni grad Bosne i Hercegovine, grad hiljadu nijansi, pradjedovska mješavina kultura, počeo se raspadati u slikama zapaljenih zgrada i militariziranih ulica. Danas, daleko od te opsade, počinje oporavljati magnetizam svojih velikih imperija. Pisac Marc Casals, koji u ovom gradu živi više od decenije, smatra da "moramo pronaći balans između izbjegavanja rata, što bi bilo neozbiljno, i gledanja Sarajeva samo zbog rata".

Metropola nudi mnoštvo muzeja za sve one koji žele da se upoznaju sa mračnim periodom raspada bivše Jugoslavije - galerija 11.07.95. ili Muzej ratnog djetinjstva koje morate posjetiti, ali se može pohvaliti i drugim kulturnim znamenitostima", navodi se na početku članka kojeg potpisuje Celia Castellano

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

U nastavku ističe kako je prva stanica koju trebate posjetiti Baščaršija, osmanska četvrt izgrađena u 15. stoljeću na jednoj od obala rijeke Miljacke koja protiče kroz grad.

U baščaršijskim uličicama, prepunim malih zanatskih radnji, postoji bezbroj mogućnosti da se upije tradicija ovog mjesta, kušajući tradicionalne kolače poput baklave ili kadaifa uz bosansku kafu. U blizini starog bazara nalazi se jedna od najatraktivnijih građevina u historijskom centru grada, Gazi Husrev-begova džamija koja datira iz 16. stoljeća.

Zaljubljenicima u historiju i umjetnost, El Pais savjetuje posjetu mnogobrojnim sarajevskim muzejima.

Za najljepšu sliku grada, El Pais preporučuje šetnju do nekog od historijskih naselja, poput Kovača, Vratnika ili Bistrika, odakle se pruža izuzetan pogled na Sarajevo i mogućnost da sagledate velike historijske etape kroz koje je ovaj grad prošao, a koje se ogledaju u njegovoj arhitekturi: osmansku, austrougarsku i socijalističku.

Cijeli članak možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije