Španski ambasador u BiH: Ars Aevi je projekt koji može imati utjecaj na integracijski proces u EU

Radiosarajevo.ba
Španski ambasador u BiH: Ars Aevi je projekt koji može imati utjecaj na integracijski proces u EU

Novoimenovani ambasador Kraljevine Španije za Bosnu i Hercegovinu Juan Bosco Giménez Soriano posjetio je Art Depo Kolekcije Ars Aevi.

Razgovor s predstavnicima Direkcije Ars Aevi bio je usmjeren na predstavljanje koncepta Ars Aevi kao projekta saradnje muzeja savremene umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije, Austrije, Turske, Crne Gore, a u budućnosti i Hrvatske, Francuske, Srbije, Grčke i Španije koji je rezultirao najznačajnijom kolekcijom savremene umjetnosti u Istočnoj Evropi koja je trenutno postavljena u Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija. 

Posebna tema bilo je učešće najuglednijih španskih umjetnika u Ars Aeviju, koji se među svojim osnivačima može pohvaliti imenima poput Juana Muñoza, Jaumea Plensa, Txomina Badiola, Eugenija Cana i drugih.

Ambasador Bosco Giménez Soriano iskazao je podršku Ars Aeviju, za dvodecenijski kontinuitet rada na formiranju Kolekcije Ars Aevi, i istaknuo da Ars Aevi nije samo umjetnički i kulturni projekt nego je i ekonomski i razvojni, koji ima potencijal da ima utjecaj u budućim integracijskim procesima kojim se kreće Bosna i Hercegovina prema EU.

Nj. e. Juan Bosco Giménez Soriano potvrdio je snažan interes da razmotri forme saradnje i sudjelovanja Španije u procesu razvoja Projekta Ars Aevi, a slijedi najava konkretnih planova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije