Sorensen posjetio Narodnu kuhinju

Radiosarajevo.ba
Sorensen posjetio Narodnu kuhinju

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Peter Sorensen posjetio je danas Narodnu kuhinju "Stari Grad" u Sarajevu, i tom prilikom uručio zamrzivač neophodan kuhinji koja priprema dnevne obroke za 1.300 ljudi.

Sorensen se susreo sa šeficom kuhinje Zilkom Šeta te rekao da mu je drago što može pomoći ustanovi koja hrani ugrožene kategorije stanovništva. 

"Duboko sam impresioniran poslom koji se ovdje obavlja budući da samo šestoro zaposlenih, koje predvodi gospođa Šeta, svakodnevno priprema mnogo obroka. Njihov rad je još značajniji jer je hrana koju osigura javna kuhinja često jedini obrok koji će njeni korisnici imati tog dana", rekao je Sorensen. 

Pet sarajevskih javnih kuhinja osigurava obroke za 6.400 građana čiji je mjesečni prihodi manji od 75 maraka po članu domaćinstva. Više od 20 hiljada građana Bosne i Hercegovine je na listi socijalno ugroženih stanovnika. 

Zilka Šeta je zahvalila Sorensenu za donaciju te za njegovu drugu ovogodišnju posjetu Narodnoj kuhinji. Tokom posjete ambasadora Sorensena, Šeta je istakla da se mijenja starosna struktura korisnika Narodne kuhinje, te da u posljednje vrijeme glavni korisnici nisu samo stariji građani nego i porodice s djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije