Solidarnost s aktivistima Građanske akcije

Radiosarajevo.ba
Solidarnost s aktivistima Građanske akcije


Nakon što im je Opštinski sud u Sarajevu naložio da plate kaznu zbog neovlaštenog uklanjanja nepropisno postavljenih predizbornih plakata političkih stranaka, nazvavši to remećenjem javnog reda i mira, aktivisti udruženja Akcija građana Leila Šeper i Darjan Bilić uložili su žalbu na odluku suda.

Marka po marka - solidarnost

Budući da su proglašeni krivima, naloženo im je plaćanje sudskih troškova, nakon čega je Akcija građana pokrenula akciju Marka solidarnosti za društvo ravnopravnosti, kojom su građani mogli učestvovati u poštivanju ove, u najmanju ruku, začudne odluke Opštinskog suda. Na stranici udruženja stoji da je do danas prikupljeno 108 KM, a akcija se nastavlja dok se ne skupi i preostala suma od 12 KM.

"Na osnovu prikupljenih sredstava i usljed činjenice da je čak 108 osoba odlučilo da nas podrži, mi možemo samo iskazati zadovoljstvo ukazanom solidarnošću! Nema mjesta za žaljenje, ali predstoji nam još mnogo rada da pruzmemo ono što nam pripada! Akciju nastavljamo, dok ne skupimo još preostalih 12 KM.", kažu aktivisti udruženja Akcija građana.

Kažnjeni zbog uklanjanja nepropisno postavljenih plakata

Podsjećamo, aktivistima je izrečen ukor i naloženo plaćanje sudskih troškova jer su 29. septembra 2012. godine na Vilsonovom šetalištu neovlašteno uklanjali nepropisno postavljene predizborne plakate političkih stranaka, između ostalih i stranke demokratke akcije (SDA) na kojima se nalazio Koldžo Nedžad tadašnji (i sadašnji) načelnik opštine Novo Sarajevo, koji ih je i prijavio. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije