Sokolac: Javno govorenje žrtava rata

Radiosarajevo.ba
Sokolac: Javno govorenje žrtava rata
/ Sa jednog od događaja PRO-Budućnost
U srijedu 14. 9. 2016. godine od 11 sati, u sali Skupštine Opštine Sokolac, će se održati javno govorenje žrtava rata "Moja priča: PRO-Budućnost".

Svoje priče i iskustva iz rata u Bosni i Hercegovini će srednjoškolcima, predstavnicima Opštine i civilnog sektora prezentovati Anđelko Kvesić, Amir Smječanin i Dragiša Andrić.

"Moja priča: PRO-Budućnost" je razgovor o sukobima 1992. - 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Tokom sat i po vremena, tri osobe, članovi udruženja logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a, neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima događaja o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

Događaji o kojima će se govoriti nisu osmišljeni kako bi generalizovali javni dijalog, a pozvani će dijeliti isključivo lična iskustva, kako bi prisutni slušaoci imali priliku da budu inspirisani takvim životnim primjerima i da razumiju važnost pomirenja.

Ovaj događaj organizovan je u okviru četvorogodišnjeg projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "PRO-Budućnost", čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije