Sojuz Gagarin stigao na ISS

Radiosarajevo.ba
Sojuz Gagarin stigao na ISS

Kapsula Sojuz posvećena 50. godišnjici leta prvog čovjeka u svemir Jurija Gagarina spustila se u četvrtak uspješno na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), s posadom u kojoj su dva Rusa i jedan Amerikanac, saopćio je Centar za kontrou letova na koji se pozvala agencija Itar-Tass.

Rusi Aleksandar Samokutijajev i Andrej Borisenko i Amerikanac Ronald Garan poletjeli su u utorak s kosmodroma U Bajkonuru, u Kazahstanu.

Lansiranje rakete Sojuz je bilo planirano za 30. marta, ali je odgođeno zbog tehničkih problema.

Iz Bajkonura je prije 50 godina poletio 12. aprila 1961. godine sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru.

Dva kosmonauta i jedan astronaut su se na ISS-u pridružili posadi koju čine Rusi Dmitrij Kondratijev, Amerikanka Catherine Coleman i Italijan Paolo Nespoli. Njihov Sojuz se spustio na ISS 17. decembra, prenio je AFP.

Nakon historijskog leta u svemiru koji je trajao 108 minuta, Jurij Gagarin se spustio na zemlju i uz pomoć padobrana aterirao u centralnom dijelu Rusije.

Gagarin se 27. marta 1968. godine srušio s malim avionom za obuku sjeveroistočno od Moskve pod, još uvijek, nerazjašnjenjim okolnostima. Dosje o ovoj nesreći je pod šifrom "državna tajna".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije