Sojevi koronavirusa: Ove varijante izazivaju zabrinutost naučnika

2
Radiosarajevo.ba
Sojevi koronavirusa: Ove varijante izazivaju zabrinutost naučnika
Foto: Pixabay / Ilustracija

Varijante virusa SARS-CoV-2 B.1.351 ("južnoafrički soj") i P.1 ("brazilski soj") mogu da inficiraju stanice miševa i repliciraju se u njima bez potrebe za ljudskim ACE2 receptorom.

Te mutacije ne samo da pojačavaju prenos i jačaju sposobnost izbjegavanja antitijela, nego i proširuju raspon domaćina za virus.

Ovo je objavljeno u radu s Instituta Pasteur, koji još nije recenziran i nalazi se tek na pre-print platformi bioRxiv pod naslovom "The B1.351 and P.1 variants extend SARS-CoV-2 host range to mice", navodi se na naučnom bh. blogu Quantum of Science.

"Svakako da treba biti oprezan prilikom tumačenja pre-print radova, ali ovo je nešto što alarmira nauku i biće potrebno utvrditi činjenice vrlo brzo.

Podsjetimo, SARS-CoV-2 virus inficira ljudske stanice preko ACE2 receptora koji je važan za održavanje nekih tjelesnih funkcija, ali je istovremeno poslužio kao kapija naših stanica za ovaj virus. Pomoću Spike proteina ("šiljaka"), virus bi se spajao s ACE2 receptorima. Do sada se smatralo kako virus ne može toliko da se promijeni jer bi sam sebi onemogućio ulazak u stanice, ali, izgleda da kod drugih vrsta nije ni potrebno da se kači na ACE2 receptore. Ovo bi moglo omogućiti virusu smjer sasvim novih mutacija", ističe se u tekstu te dodaje:

"Raspon domaćina virusa brzo je procijenjen nakon što je pojavio kod ljudi, hrčaka, lasica, mačaka koji su bili osjetljivi. Međutim, za miševe se nije smatralo da mogu biti domaćini jer se njihov ACE2 receptor previše razlikovao. Nedavno je kod domaće mačke pronađen soj B1.1.7 britanski soj, što je dodatan razlog za brigu, jer se ovaj soj brže širi.

Ovo je fascinantan primjer širenja prirodnog dometa domaćina koji je vjerojatno stečen kao nusproizvod selekcije na njegovom trenutnom domaćinu.

Moguće je da mutacije virusa neće samo uključivati spike protein. Nažalost, sve ovo znači i da nikako nećemo moći eradicirati virus, jer ima previše mogućih domaćina u različitim životinjama, te znači i da će virus moći toliko mutirati da će 'bježati' već postojećim antitijelima", stoji u tekstu na Quantum of Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije