SOC: Publikacije o ljudskim pravima

Radiosarajevo.ba
SOC: Publikacije o ljudskim pravima

Sarajevski otvoreni centar do kraja 2012. godine najavljuje veliki broj publikacija iz oblasti ljudskih prava.

Kao rezultat rada u okviru programa Ljudska prava, objavit će dva naslova u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, u ediciji Questioning, koja je namijenjena knjigama, izvještajima i drugim problematikama koje tematiziraju pitanja roda, spola, seksualnosti, partrijarhata i heteronormativnosti. To su publikacije LGBT čitanka 2, koju su priredili Aida Spahić i Saša Gavrić, te Pojmovnik LGBT kulture, koji su priredili Jasmina Čaušević i Saša Gavrić.

Tri će naslova biti objavljena u ediciji Ljudska prava: Diskriminacija, jedan pojam – mnogo lica, koju su priredili Zlatiborka Popov-Momčinović, Predrag Govedarica i Saša Gavrić, Izvan četiri zida: Priručnik za novinarke i novinare o profesionalnom i etičkom izvještavanju o LGBT temama, koji je priredila Lejla Huremović i Čekajući ravnopravnost: Analiza sadržaja izvještavanja pisanih medija o LGBT temama u 2011. i 2012. godini, autorica Jasmine Čaušević i Kristine Ljevak.

O knjigama

LGBT čitanka 2 je drugo i dopunjeno izdanje Čitanke lezbejskih i gej ljudskih prava, i pored skupa osnovnih informacija važnih za razumijevanje LGBT zajednice i ljudskih prava, drugo izdanje će biti dopunjeno starim naslovima novih bh. autora i autorica, kao i dodatkom pregleda LGBT pokreta na Kosovu i u Sloveniji, te analizom sadržaja izvještavanja printanih medija o LGBT temama u 2012.

Pojmovnik LGBT kulture pokriva bitne pojmove koji se tiču seksualne orijentacije, rodnog identiteta i LGBT prava, od LGBT aktivizma do žargona. U nastajanju ovog rječnika je učestvovalo 20-ak autora i autorica, većinom iz BiH, ali i Srbije i Hrvatske, te je namijenjen kako LGBT zajednici, tako i široj javnosti.

Diskriminacija, jedan pojam – mnogo lica je publikacija koja se sastoji od radova studenata i studentica kao i od radova predavača i predavačica o različitim oblicima diskriminacije koja postoji u bh. društvu, od političkog života, obrazovanja, medija…

Publikacija Izvan četiri zida: Priručnik za novinarke i novinare o profesionalnom i etičkom izvještavanju o LGBT temama koji ima za cilj da olakša pristup informacijama o LGBT temama predstavnicima i predstavnicama sedme sile, u nadi da će doprinijeti boljem i afirmativnijem izvještavanju. Ovaj priručnik daje uvid u najvažnije oblasti koje su direktno vezane za LGBT osobe i njihov život, pravna pitanja medija i njihovog rada, analizu dosadašnjeg pisanja o LGBT temama, te mnogo korisnih linkova.

Uskoro će biti objavljena i medijska analiza naziva Čekajući ravnopravnost: Analiza sadržaja izvještavanja pisanih medija o LGBT temama u 2011. i 2012. godini, autorica Jasmine Čaušević i Kristine Ljevak, u saradnji sa ILGA-Europe, koju će Sarajevski otvoreni centar, zajedno sa Priručnikom, koristiti u radu sa novinarima i novinarkama, kako bi se trenutna slika medijskog izvještavanja poboljšala.

Edicija Gender

U novoj ediciji Gender bit će objavljena dva naslova: bh. izdanje poznatog zbornika feminističkih radova pod nazivom Neko je rekao feminizam?, priređivačice Adriane Zaharijević, koji će pored već čitanih tekstova donijeti i tri nova teksta bh. autorki, te pregled datuma bitnih za feminizam u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Fondacijom Heinrich Böll.

Kojeg je roda sigurnost, zbornik radova mladih bh. istraživača i istraživačica, koji priređuju Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević, istražuje i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam. Ova publikacija se objavljuje u saradnji s EUPM-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije