SOC i Fondacija CURE: Nasilje se ne smije tolerisati!

Radiosarajevo.ba
SOC i Fondacija CURE: Nasilje se ne smije tolerisati!

Povodom upada maloljetnih nasilnika u sarajevski Mediacentar, koji su provokacijama i psovkama pokušali spriječiti predstavljanje digitalnih ličnih priča LGBT osoba i video uratke Queer Re:act i S ljubavlju, vaša djeca, oglasili su se Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE, koji najoštrije osuđuju ovaj incident.

Ovaj incident treba ozbiljno shvatiti

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE oštro osuđuju ovaj napad i pozivaju policiju i tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno ovaj slučaj ispitaju i da se ovo krivično djelo adekvatno procesuira. Ovdje se ne radi o fizičkom napadu ili nekom drugom teškom krivičnom djelu, nego o verbalnoj prijetnji i nasilju. Ipak, od velike važnosti je da se i ovaj incident ozbiljno shvati kako bi se opštoj javnosti i drugim maloljetnicima/ama poslala poruka da se nasilje nad ovom ranjivom grupom neće tolerisati.

Adekvatan odgovor pravosudnog sistema na kršenje ljudskih prava će sigurno djelovati preventivno na potencijalne počinitelje/ice u budućnosti.

Sa porastom vidljivost LGBT osoba i LGBT tema u javnosti raste i nasilje nad pomenutom grupom. Odgovornost cijelog društva, a naročito državnih institucija (policija, tužilaštvo, sud, ministarstva itd) je da se bore protiv slučajeva kršenja ljudskih prava LGBT osoba. Takođe, od velikog značaja je da obrazovne ustanove preuzmu aktivnu ulogu u edukaciji maloljetnika/ica u svrhu sprečavanja nasilja nad LGBT osobama.

Vrijeme da se zaustavi ignorisanje kršenja ljudskih prava LGBT osoba, jer i LGBT osobe su ravnopravni/e članovi/ice bosanskohercegovačkog društva, stoji u saopštenju ove dvije organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije