Kapa dole / Snimljen na Željavi kod Bihaća: Svijet se divi sjajnom spotu za Peugeot 508

17. 01. 2019. u 20:20:00 J. M.

Shares: 0

Novi Peugeot 508 promoviran je u četvrtak na bh. tržištu, a predstavnici kompanije najavili su kako im je cilj prodati 55 vozila u ovoj godini.

Više detalja o samom automobilu objavit ćemo narednih dana, a ovaj put želimo objasniti nastanak fantastičnog spota za Peugeot 508, zapisa koji je načinjen na napuštenom aerodromu Željava kod Bihaća!

Spot je kreirala agencija BETC Paris koja je angažirala poznatog kompozitora i pijanistu Jean-Philippe Rio-Pyja. Muzičar poznatiji kao Riopy radio je na holivudskim filmovima "The Danish Girl" i "Mr. Turner".

BETC i Riopy sastavili su prvo klavirsko djelo napisano tako da ga interpretira automobil Peugeot 508, i to na najvećem notnom zapisu na svijetu – na "platnu" piste aerodroma Željava, na granici između BiH i Hrvatske!

Tokom šest mjeseci rada s inženjerima, tehničarima i muzičarima nastalo je 190 nota na 1890 metara piste - uveličana replika notnog zapisa.

Uz sistem laserskih senzora koji reagira na varijacije u boji i obliku, povezanim sa MIDI jedinicom (elektronski interfejs koji se koristi pri komponovanju ili obradi muzike) u automobilu, svaki put kada vozilo pređe preko note, aktivira se odgovarajući zvuk iz originalne kompozicije. Prelazeći preko nota u pravom ritmu, novi Peugeot 508 reinterpretira muziku koju je napisao Riopy.

"S kilometrima prolaza izdubljenih u planini, te pet pisti, vojna baza Željava bila je lokacija iz snova za eksperiment kakav niko dosad nije pokušao", rekao je nagrađivani režiser John S. Park koji je potpisao spot nazvan "The Score", dok članovi simfonijskog orkestra koji muzikom prate automobil dolaze iz SlovenijeNina Pečar, Matjaž Porovne, Barbara Štimec, Arslan Hamidullin, Klemen Krajc, Danijel Tomšič, Peter Lebar…

Pogledajte i uživajte.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA