Snijeg, jutarnja špica, a trole nema...

Radiosarajevo.ba
Snijeg, jutarnja špica, a trole nema...

Jutrošnja slika u autobusima na relaciji Dobrinja - Vijećnica je više nego mučna i za putnike i vozače autobusa Centrotransa. Problem ponovo stvara neredovno saobraćanje autobusa GRAS-a koji na ovoj liniji umjesto šest imaju tri autobusa.

Zbog toga se ponovo stvaraju gužve, nervoza kod putnika, kašnjenje  na posao, fakultet ili u školu... A sve je više putnika na toj tzv. komercijalnoj liniji, jer je sa polazne stanice nedovoljno i trolejbusa. Osim toga Dobrinja u poslednjih nekoliko godina bilježi značajan priliv novih stanovnika, posebno mlađih koji koriste javni gradski prijevoz. 

Prema redu vožnje po šest autobusa Centrotransa i GRAS-a treba da saobraćaju  na relaciji Dobrinja - Vijećnica, što znači svakih deset minuta, odnosno svaki od prevoznika treba da vozi na 20 minuta iz oba pravca. 

Autobusi Centrotransa voze po redu vožnje  svakih 20 minuta, ali kako GRAS ne saobraća svakih 20 minuta, za putnike to znači da 'komercijala' ne saobraća na deset nego na 20 minuta. Zbog toga se stvaraju gužve i zbog prijema  duplo više putnika,  kašnjenja su  neminovna.

Tako je  i u popodnevnoj špici, po završetku radnog vremena kada  u 16 sati u autobusu Centrotransa bude  stotinjak putnika, piše Fena. 

Jutros ih je iz pravca Dobrinje u 8 i u 8.20 sati bilo po 80-ak u oba autobusa.

Već poslije dvije stanice od polazne autobus je pun, a putnici  nakon još nekoliko stanica zbog prenatrpanosti počinju da viču na vozača i zahtijevaju da ne stoji na narednim stanicama i ne prima putnike jer nema mjesta.

Odgovor vozača je da ne smije proći stanicu bez zaustavljanja.

Na pitanje putnika zašto ne uvedu još autobusa vozači Centrotransa kažu da je poduzeću u kojem rade odobreno šest autobusa na relaciji Dobrinja-Vijećnica.

Dakle,  ne smiju mimo odluke. Ne smiju i ne mogu ono što je u interesu putnika. GRAS može da ne poštuje odluku na štetu putnika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije