Snažniji glas za djecu - apel vlastima

Radiosarajevo.ba
Snažniji glas za djecu - apel vlastima

Povodom Svjetskog dana djeteta, 20. novembra, mreža nevladinih organizacija 'Snažniji glas za djecu', zajedno sa djecom nastoji potsjetiti odrasle na stanje u kojem djeca žive i odrastaju.

Mreža koja okuplja 14 nevladinih organizacije iz cijele BiH, a koje štite prava djeteta, apeluje na vlasti u BiH da se više pozabave pravima i obavezama djece u BiH.  Aapuluje se:

- Da vlast u BiH u poveća odgovornost za provođenje donesenih zakona obezbjeđenjem potrebnog budžeta za primjenu standarda zaštitie djece propisanih Konvencijom o pravima djeteta. 

- Poseban naglasak stavlja se na potrebuponovne uspostave Vijeća za djecu BiH i njegovog jačanja adekvatnim ljudskim i financijskim resursima.

- Apel Državi i njenim predstavnicima da se predstavnici zakonodavne vlasti i vladine službe založe da se diskriminacija djece smanji, da se isključi segregacija djece po nacionalnoj osnovi, da se siromašnoj, bolesnoj i drugoj marginaliziranoj djeci omogući adekvatna socijalna i zdravstvena zaštita.

- Iskorištavanje postojećih kapacitete za participaciju djece i osposobljavanje zajednice  za praktično partnerstvo djece i odraslih.

- Apel vladinim službama za pojednostavljivanje postupka pri usvajanju djece i nastavak dobre aktivnosti na podsticanju razvoja porodičnog smještaja djece bez roditeljskog staranja.

- Nastavak napora za sprečavanje i zaustavljanje nasilja prema djeci primjenom donesenih strategija.

- Da se vladine institucije opredijele za temeljitu reformu socijalne zaštite gdje će se odrediti osnovni paket mjera za najugroženije kategorije djece.

- Poseban apel upućen je vladinim institucijama da se snažnije založe na sprečavanju daljnje fragmentacije obrazovnog sistema u BiH i za uključivanje što više djece u predškolsko obrazovanje, obezbjeđenje kvalitetnog i besplatnog  obrazovanja za svu djecu, sa jasnim ciljevima odgoja i obrazovanja, bez bilo kojeg oblika diskriminacije, za  kvalitetnu podršku inkluzivnom obrazovanju i  za reorganizaciji škola koje rade po principu 'dvije škole pod jednim krovom', uz uvažavanje svih prava djeteta.

Nastavnici protiv 'dviju škola pod istim krovom'

- Apeluje se također u oblasti posebnih mjera zaštite djece da se Država ozbiljnije uključi u stvaranje uvjeta za povratak i integraciju preostale raseljene djece i djece povratnika; da se obezbijede adekvatna sredstva za prevenciju narkomanije, za rad Komuna na odvikavanju i za programe integrisanja u zajednicu nakon odvikavanja; da se poduzimaju adekvatne mjere prema organizatorima ekonomske eksploatacije djece; da Vlada BiH čim prije ratificira Konvenciju Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualne zloupotrebe i iskorištavanja; da se obezbijede lokacije i sredstva za institucionalno zbrinjavanje i provođenje mjera prema maloljetnicima u FBiH, kao i da se pri centrima za socijalni rad ekipiraju multidisciplinarni timovi, te provedu dopune propisa koji tretiraju maloljetničku delinkvenciju i  ugrade elementi prinude na saradnju roditelja i malodobnih počinilaca krivičnih djela sa Centrom za socijalni rad.

- Da vladine službe uspostave transparentnu i kontinuiranu suradnju sa NVO sektorom u cilju iznalaženja dodatnih mogućnosti za popravljanje nivoa prava djece u BiH, posebno kada je u pitanju stepen uključenosti djece Roma u obrazovni sistem i u društvo u cjelini. 

Poseban apel upućen je predstavnicima svih političkih partija koje su dobile povjerenje naroda, da preuzmu odgovornost i grade okruženje u kojem će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno.

Organizacije, članice mreže, odnosno dječije grupe,  građanima će dijeliti promotivne materijale o Konvenciji o pravima djeteta 18.11.2011. godine (petak) u:Sarajevu, Prijedoru, Konjicu, Trebinju, Tuzli, Banja Luci i Zenici.

Recimo i da su organizacije, članice mreže, koje će provoditi navedene aktivnosti: “Sunce nam je zajedničko” Trebinje, “Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica” Banja Luka, “Zemlja djece” Tuzla, “Budimo aktivni” Sarajevo, “Svjetionik” Prijedor, “Naša djeca” Zenica, “Zdravo da ste” Banjaluka, “Centar za prava djece” Konjic, “Step by Step” Sarajevo i “Naša djeca” Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije