'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića ide na Berlinale (FOTO)

Radiosarajevo.ba
'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića ide na Berlinale (FOTO)
/ Snimanje filma na krovu sarajevskog hotela; Foto: Danis Tanović, Instagram

Novi film u režiji bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića Smrt u Sarajevu svoju će svjetsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu. u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji. 

Film je tokom ljeta, pod radnim nazivom Looking for Europe sniman u sarajevskom hotelu Holiday Inn. Literarno polazište za nastanak filma bio je tekst koji je povodom stogodišnjice sarajevskog atentata objavio francuski filozof Berdard Henry Levy - Hotel Evropa

Ovaj je tekst u junu 2014, u danima obilježavanja stogodišnjice sarajevskog atentata, bio predstavljen sarajevskoj publici, čemu je prisustvovao i autor: 

Bernard Levy pokreće peticiju za prijem BiH u EU

Film je tokom ovog vikenda prvi put prikazan na zatvorenoj projekciji za članove ekipe, u formi grube montaže, a trenutno se nalazi u fazi postprodukcije.

U filmu Smrt u Sarajevu glumi poznati francuski glumac Jacques Weber koji je Levyjev tekst u junu 2014. predstavio sarajevskoj publici u predstavi koju je režirao Dino Mustafić

Sarajevo: Premijera predstave Hotel Europa (FOTO)

Osim Webera, u Tanovićevom filmu igraju Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a osim njih, u filmu se pojavljuju Aleksandar Seksan, Rijad Gvozden, Ermin Sijamija, Mugdim Avdagić, Boris Ler, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Alija Aljović te ličnosti iz kulturnog života: historičar Nihad Kreševljaković, te dizajner Bojan Hadžihalilović.    

Film je nastao kao koprodukcija Margo Cinema iz Francuske i SCCA/pro.ba iz Sarajeva. 

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Francois Margolin, koproducent Adis Đapo, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, autor muzike Mirza Tahirović, scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinje Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić, šminkerica Lamija Hadžihasnović-Homarac, dizajner zvuka Samir Fočo i kasting direktorica Timka Grahić

Podsjetimo, Berlinale je festival na kojem je Danis Tanović trijumfirao 2013. godine s filmom Epizoda u životu berača željeza koji je osvojio dva Srebrena medvjeda.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom takmičenju u Berlinu  je oskarovka Meryl Streep

Ovo je sedmi dugometražni film Danisa Tanovića koji je ovog ljeta bh. publici predstavio svoj prethodni film snimljen u Indiji - Tigrovi. Ovaj redatelj, rođen 1969. godine u Zenici, osvojio je 2002. godine za film Ničija zemlja najprestižniju filmsku nagradu Oscar.  

Sinopsis filma Smrt u Sarajevu:

Sarajevski hotel priprema se za večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata koju organizuje Evropska unija. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu hotela, pokušava zaustaviti štrajk. Istovremeno, na krovu u improvizovanom TV studiu traje specijalni program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost – Gavrilo Princip. 

U hotel dolazi i predsjednikov gost, praćen budnim okom policijskog obezbjeđenja. Šta će se, pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i ličnih sukoba i teretom bezgranične tranzicije, siromaštva i neuređenog društva, dogoditi u ovom sarajevskom hotelu 28. juna 2014. godine u 18 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije