Smrad i prljavština u tramvajima

Radiosarajevo.ba
Smrad i prljavština u tramvajima

U ljetnim danima, za vrijeme velikih vrućina, voziti se javnim gradskim prijevozom nije nimalo prijatno. Higijena u vozilima je na niskom nivou, a putnicima u vrijeme jutarnjih i popodnevnih špica situaciju dodatno otežavaju pojedinci koji ne dozvoljavaju da se u prepunim tramvajima ili autobusima otvore prozori pa se skoro i ne može disati od vrućine i neprijatnih mirisa.

Ilma Kajgana svakodnevno koristi gradski prijevoz, a nezadovoljna je zbog neugodnih mirisa, prljavih sjedišta, crnih rukohvata...

"Razumijem da su velike gužve, kako na ulicama tako i u gradskom prijevozu, ali ne razumijem da čistoća vozila nije na nivou. Teško podnosim vožnju, pogotovo kad nam stariji putnici ne daju otvoriti prozor zbog propuha", ističe Kajgana.

Dalila Pirić smatra da je od prljavštine u vozilima veći problem to što ni mnogi putnici ne drže do lične higijene.

"Najgore je ljeti, kada su velike gužve u autobusima. Zbog velikih vrućina ne može se disati. Često mi bude muka i izađem nakon jedne stanice", kaže Pirić.

Vozila se redovno čiste i dezinficiraju

Iz GRAS-a tvrde da prije svakog uključivanja u saobraćaj vozila prođu unutrašnje i vanjsko čišćenje te pranje. Dezinfekcija kompletne unutrašnjosti vozila vrši se mjesečno, a za te potrebe angažirana je Higijensko-epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju.

"Za vanjsko pranja koriste se savremene praonice, dok se unutrašnje čišćenje i dezinfekcija rukohvata svakodnevno obavljaju vodom i odgovarajućim deterdžentima te sanitarnim sredstvima. Čistoća u velikoj mjeri zavisi i od ponašanja putnika", navode iz GRAS-a, piše Avaz.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije