Slučaj 'Andrićgrad': Nasljednici ne traže novac, već zemlju

Radiosarajevo.ba
Slučaj 'Andrićgrad': Nasljednici ne traže novac, već zemlju
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Potomci višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića danas u Sarajevu na press konferenciji ponovili da je Andrićgrad u Višegradu bespravno izgrađen na zemlji njihovog djeda, te su najavili tužbe protiv odgovornih.

Fuad Hadžić, Elzana Višnjić i Muhamed Pršeš naglasili su da su zakoniti nasljednici zemlje na kojoj Emir Kusturica gradi naselje posvećeno nobelovcu Ivi Andriću.

SDS: Podrška Andrićgradu; Pršeš: Tužba protiv RS-a

Andrićgrad bi trebao biti, kako je istakao Pršeš, osnova za pokretanje ostalih postupaka za vraćanje oko 5.000 duluma zemlje koja je bila u vlasništvu Pašana Hadžića.

"Mi imamo dokumente iz grunta, koji pokazuju da smo ranije bili vlasnici, a sad su to Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i Emir Kusturica", rekao je Muhamed Pršeš i dodao da će protiv njih biti pokrenut proces.

Porodica je naglasila da ne želi novac, već isključivo zemlju koja im je, kako kažu, nelegalno oduzeta. Na konferenciji za novinare istaknuto je da su članovi porodice još prije početka izgradnje Andrićgrada obratili načelniku i Urbanističkom zavodu, ali odgovore nisu dobili.

Hadžićevi potomci, odlučni u svojim namjerama, istiću da će po pravdu ići i do suda u Strasbourgu, ako za to bude potrebe. Porodica, kako kažu, imaju podršku i Ureda visokog predstavnika (OHR) u rješavanju ovog slučaja.

"Riječ je o dva segmenta, jednom dijelu zemljišta od oko sedam duluma, koje je bilo izuzeto od nacionalizacije, te drugom od 22 duluma koji je nacionaliziran", rekao je advokat Esad Hrvačić koji je dodao da je riječ o izuzetno specifičnoj situaciji.

"Oni su primjenili jednu metodu uspostave novog zemljišnog izvatka gdje su faktički stari zemljišnji izvadak zamijenili novim u kojem je kao vlasnik bila upisana Opština  Višegrad, koja je kasnije to prebacila na pravno lice koje je graditelj Andrićgrada", rekao je Hrvačić.

 

Elzana Višnjić je rekla kako imaju sudsko rješenje od 28. aprila 1981, grunt papir od Suda Višegrad kojeg su dobili 2004. te istakla da joj nije jasno kako umjetnik Emir Kusturica može da gradi na tuđoj imovini.

"Niko nema pravo da otme tuđu zemlju. Mi tražimo svoje, što su naši roditelji dobili. Kompletno ušće na kojem se treba graditi manastir Dečani, pripadao je našem dedi", odlučno je kazala Elzana Višnjić.

Tekst i foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije